Magic Fehér Patrik 2023. 06. 21.

Hivatalosan ez jelenleg a világ legjobb étterme

2023-ban is kihirdették a világ legjobb éttermeit, a győztes olyan kontinensen található, amely még egyszer sem hódította el ezt a címet.

2002 óta létezik a világ legjobb éttermeit jutalmazó The World’s 50 Best Restaurants díj, ahol 1080 szakértő egy professzionális, jól szervezett szavazási procedúrán keresztül évről évre megszavazza, mely vendéglátóegységek a világ legjobbjai. Az idei díjátadó a spanyolországi Valenciában volt, ahol kiderült, hogy a világ gasztroközpontja egyértelműen Peru fővárosa, Lima.

A dél-amerikai városban található Central nevű étterem lett ugyanis a világ legjobbja idén: a zsűri leírása szerint az elmúlt években a tulajdonosok valóságos nagykövetekként hirdették a perui konyhát, melyet ráadásul jól tálaltak, és évről évre feljebb kúsztak a ranglistákon. A Central mindemellett az első dél-amerikai étterem, amelyik elhódította ezt a nagy presztízsű díjat.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Central (@centralrest) által megosztott bejegyzés

Menüsoruk különlegességét az adja, hogy gyakorlatilag 15 “ökoszisztémára” szedték szét kínálatukat, melyeket tengerszint feletti magasság szerint lőttek be. Az ország nyugati oldalát a Csendes-óceán mossa, de náluk húzódnak az Andok északi hegyvonulatai is, így könnyű volt 15-től 4200 méterig beskálázni az étlapot. Az egyes ökoszisztémáknál különböző hozzávalók jelennek meg, mindenhol olyan, ami arra az adott zónára és területre jellemző: az amazóniai őserdőnél például a folyami halaké a főszerep, a tengerparton viszont a rák, a tökfélék és az avokádó kerül előtérbe.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Central (@centralrest) által megosztott bejegyzés

Lima nem csak az első helyezett miatt lett gasztrofőváros: a lista 6., 28. és 47. helyezett étterme is itt található. Magyar étterem nem került be a legjobb ötven közé, az értékelésben a hozzánk legközelebb található étterem a bécsi Steirereck lett a 18. helyével.

A legjobb 50 étterem listája

A legjobb 50 étterem listája

Forrás: The World’s 50 Best Restaurants
Kép(ek) forrása: Getty Images