Magic FIRSTCLASS 2023. 07. 20.

Nézz fel az égre ma este, csodát fogsz látni!

Csütörtökön, naplemente után közvetlenül a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag mind egy bolyban lesz megfigyelhető a nyugati horizont felett.

Elsőként minden bizonnyal a ragyogó Vénuszt lehet majd látni az égbolton, majd a Vénusszal egy magasságban a Merkúr fog derengeni. A Mars a másik két bolygónál több mint öt fokkal magasabban helyezkedik majd el – áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében. A vörös bolygó a Vénuszhoz hasonlóan egy hosszú és látványos megfigyelhetőség után ezekben a hetekben egyre halványabb lesz és végül a napnyugta fényeibe veszik.

A Marssal egy vonalban, dél felé a gyönyörű, pengeéles holdsarlót lehet majd megcsodálni. Csütörtök este a teljes látható felének mindössze 8 százalékát, pénteken már 14 százalékát, szombaton pedig 21 százalékát világítja meg a napfény. A növekvő holdsarló igazából az ötösfogat egyetlen olyan tagja, amely a napok során egyre magasabbra kúszik, és nem nyeli el lassan a Nap fénye.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szombati Csillagkapu eseményén is ez az ötösfogat lesz a napnyugta kiemelt célpontja. Az érdeklődőknek érdemes korán, már 19 óra körül megérkezniük, hogy a tetőterasz adta horizontot kihasználva megpillanthassák ezt az égi látványosságot.

Kép(ek) forrása: Getty Images