Magic Fehér Patrik 2023. 10. 01.

Meglepő, hol bányásszák a legtöbb gyémántot a világon

A legtöbb gyémántot kibányászó ország 2022-ben a világ termelésének kb. harmadát adta csak egyedül, és meglepő módon nem Afrikában található.

Napjainkban mindössze 22 ország foglalkozik gyémántbányászattal a világon, ezek többsége Afrikában található. Egy adatsor azonban rávilágított, a legtöbb drágakövet nem ők szedik ki a Földből, legalábbis 2022-ben biztosan nem.

Ezen a téren Oroszország a listavezető,

akik tavaly közel 42 millió karát, azaz 8,4 tonna csiszolatlan gyémántot bányásztak területükön. Ez majdnem a duplája a második helyezett Botswanának, ahonnan 24,7 millió karát került elő tavaly. A bronzérmes szintén egy elsőre meglepő ország lett Kanada képében, akik 16,2 millió karát gyémántot találtak.

Meglepő, hol bányásszák a legtöbb gyémántot a világon

Az orosz teljesítmény megsüvegelendő, ugyanis ez több, mint harmada a Földön bányászott teljes 2022-es gyémántmennyiségnek (120 millió karát), azonban pusztán érték alapján nem kerülnek az első helyre. Az országgal szembeni szankciók kiterjednek a drágakövek piacára is (igaz, ezt igyekeznek sokféleképpen megkerülni), így ennek is köszönhető, hogy a botswanai gyémántok összértéke jóval magasabb.

Meglepő, hol bányásszák a legtöbb gyémántot a világon

Az afrikai ország tavaly 4975 millió dollárnyi (1833 milliárd forintnyi) drágakövet bányászott, míg az oroszok gyémántjainak értéke “csak” 3553 millió dollár (1309 milliárd forint). A dobogó harmadik helyére a mennyiségi sorban hatodik helyen álló Angola kapaszkodott fel (1965 millió dollár – 724 milliárd forint). Utóbbi példája is mutatja, hogy a mennyiség nem minden: a későbbi csiszolás, a szín, valamint a gyémánt tisztasága is befolyásolja, mennyit is ér az adott drágakő.

Forrás: Visual Capitalist
Kép(ek) forrása: Getty Images