Magic Erdős Norbert 2023. 10. 22.

Ez az új gép megválthatja a világot?

A találmány naponta közel ötven embernek elengedő ivóvizet állít elő és napelemmel működik.

Egyes szakértők szerint Földünk legégetőbb problémája az ivóvízhiány, amelyre mihamarabb megoldást kell találni. Nem hiába dolgoznak már évtizedek óta a kutatók a tengerek és óceánok vizének hatékony ivóvízzé alakításával. 

A só kivonása a tengervízből jelenleg komoly energiabefektetéssel párosul, amely mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból súlyos probléma. Vannak olyan szerkezetek, amelyek megújuló energiát használva készítenek a sós vízből ihatót, de ezek nagyon lassan működnek.

Jó példa erre a tengeralattjáró

A legtöbb tengeralattjáró rendelkezik desztilláló berendezéssel, amely a tengervízből édesvizet készít. A desztilláló egység a tengervizet gőzzé alakítja, amelyből így kiválik a só, majd a vízgőzt egy édesvízgyűjtő tartályba hűtik vissza. Egyes tengeralattjárókon a lepárlók akár 150 ezer liter édesvíz előállítására is képesek naponta. Ezt a vizet főként elektronikus berendezések hűtésére és a személyzet vízellátására használják. Igen ám, de egy tengeralattjárót ellátni édesvízzel minden, csak nem gazdaságos, máskülönben már rég sósvízből készített ivóvizet palackoznának világszerte.

Az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) mérnökei most erre a problémára álltak elő egy új eszközzel, amely igen hatékonynak bizonyul.

Az új eszköz napelemek segítségével működik és a víz az áramlatokhoz hasonlóan, örvényként kering benne. Ez a mozgás a nap melegének köszönhetően elkezdi párologtatni a vizet – amelyből így kiválik a só – a pára pedig ezután egy tartályban csapódik le iható víz formájában.

Az MIT szakemberei szerint a találmány vízhozama lepipálja az eddigi összes eszközt, amely passzív elven működik. A bőröndnyi készülék állítólag óránként 4-6 liter ivóvizet képes előállítani, amely egy nap alatt durván 48 embernek elegendő mennyiség. Ha ezt a jövőben stabilan tudja hozni az eszköz és még fejlesztik, akkor mondhatjuk, hogy olcsóbban állít majd elő vizet, mint amelyik a csapból folyik.

Forrás: Joule, MIT News