Magic Fehér Patrik 2023. 11. 20.

Új rekord, itt a világ legdrágább whiskyje

Az előzetesen várt, szintén nem kis összeg duplájáért kelt el a különleges ital egy árverésen.

2 187 500 – nem sok ember van a világon, aki ennyit költene egy palack italra, ráadásul jelen esetben nem is forintról, hanem fontról beszélünk. Ez átszámítva közel 950 millió forint, ennyit költöttek a Sotheby’s árverésén egy 1926-os Macallan whiskyre.

Az aukció minden vonatkozó rekordot megdöntött: nem csak a whiskyk, de bármilyen alkoholtartalmú italok, így a borok között is a 97 éves nedű lett a legdrágább eladott darab a világon, mely készítése során 60 évet európaitölgyfa-hordóban töltött.

Új rekord, itt a világ legdrágább whiskyje

Értékét ez, valamint az is növeli, hogy mindössze 40 olyan palack van a világon, melynek tartalmát a Macallan a 263-as számú hordóból töltötte meg 1986-ban. Ezek nem kerültek forgalomba, a gyártó csakis a legfontosabb klienseinek adta őket. Csak akkor cserélnek gazdát ezek az italok, amikor valaki úgy dönt, hogy egy aukciósház segítségével pénzzé tenné őket.

A Sothebys whiskyszakértője, a képeken látható Jonny Fowle kiemelte, a tölgyfahordónak óriási szerepe van az íz meghatározásában. “Megkóstolhattam egy aprócska cseppet az italból. Nagyon gazdag, rengeteg aszalt gyümölcsöt érezni, ahogy az várható volt, és rengeteg fűszert és fát. Ez nem egy olyan whisky, amit könnyedén fogyaszt az ember” – mondta.

Új rekord, itt a világ legdrágább whiskyje

Az új csúcstartó palacknak a címkéje is különleges, azt 1993-ban az olasz festő, Valerio Adami tervezte. A 40 palackból 12-re került csak ilyen, így még egyedibb az ital.

Nemrég mi is kóstoltunk Macallan whiskyt – a tapasztalatainkról itt olvashatsz:

Forrás: AFP
Kép(ek) forrása: Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's