Magic Kovács Miklós 2023. 11. 24.

A sebesség minden eddiginél intenzívebb élményét ígéri ez a hullámvasút

Szaúd-Arábia az építészet minden szinterén világrekordra tör, többek között a Föld leggyorsabb, legmagasabb hullámvasútját is meg akarják építeni.

Szaúd-Arábia gigantikus építekezésekkel készül a jövőre, az ország vezetése luxussal teleszórt, hipermodern, formabontó létesítményeket húz fel, csillagászati összegekért. Eleve ott van a csíkváros, Neom, ami 170 km hosszan, 26 500 négyzetkilométeren nyúlik majd végig az országon, de a Mukaab egy 400x400x400 méteres, látóhatárt beterítő kockaépület sem lesz semmi. 

Innen nézve a világ legdurvább hullámvasútja már csak ujjgyakorlat. Azért ezt sem aprózzák el, a szerkezet csúcsebessége elérheti a 251 km/órát írja az Interesting Engineering. A Falcon Flight nevű szerkezetnek az épülő Six Flags Qiddiya vidámpark ad majd helyet az ország fővárosában, Rijádban, és nem is kell sokáig várni rá, 2024-ben már megnyitják kapuit a látogatók előtt.

A pálya 4,2 kilométer hosszúságú, és lesz olyan rész, ahol szinte szabadesésben zuhan majd a sínhez rögzített szerelvény, mintegy 160 méteren keresztül. Ennél magasabbra egy ilyen pálya sem épült még, a tervek szerint 195 méteren lesz a legmagasabb pont, jelenleg a Kingda Ka nevű hullámvasút a csúcstartó 139 méterrel. Erre dobnak rá 56 métert még a szaúdiak, ha lúd legyen kövér alapon. 

Hosszúságban is bőven rálicitál az előző rekorderre, a japán 2,4 kilométeres Steel Dragon 2000-et utasítja majd maga mögé. A most kiadott friss közlemény szerint a brutális sebességtől és a hatalmas zuhanásoktól függetlenül az utasoknak nem lesz szükségük védőfelszerelésre, mivel a 14 utas befogadására képes vonat minden sora rendelkezik majd szélvédővel, amely megvédi őket.

A vezető kocsi, a Falcon’s Flight nevéhez híven egy sólyom fejét idézi meg, és két utasnak ad helyet. A következő kocsik egyenként négy utas számára nyújtanak ülőhelyet, nyitott kialakítással.

Forrás: Interesting Engineering