Magic Fehér Patrik 2023. 12. 20.

Csak gépek dolgoznak ebben az étteremben

Hamarosan megnyílik a világ első étterme, mely teljesen autonóm: a rendelésfelvételtől az ételkészítés utolsó mozzanatáig mindent gépek, robotok végeznek.

Többen is foglalkoztak az elmúlt években azzal, hogy a konyhai műveleteket gépesítsék, kisebb-nagyobb sikerekkel. Ételt már tudnak készíteni a gépek, ezt meg is mutattuk nektek itt, gyakorlatilag az igényeknek megfelelően kell finomhangolni a dolgot, függően attól, ki mit akar ebből kihozni.

A Miso Robotics a magas labdát lecsapva arra gondolt, még decemberben megnyitja a világ első autonóm éttermét, ahol a vendégeknek nem kell kapcsolatba lépniük hús-vér emberekkel. A rendelésfeladás olyan digitális táblákon történik, melyekkel itthon is találkozhat az ember pl. gyorséttermekben.

A bejövő adatokat mesterséges intelligenciával felvértezett robotok fogják fel, majd állnak neki a munkának a konyhában. A CaliExpress by Flippy névre hallgató pasadenai étteremben állomásokon zajlanak a különböző ételkészítési folyamatok, a munka dandárját pedig robotkarok végzik el: krumplit sütnek olajban, lecsöpögtetik a zsiradékot, de arra is figyelnek, hogy a hamburgerpogácsákat ne égessék oda. Meg tudják különböztetni a csirke- és a marhahúst, de még azt is, hogy a marha hagyományos vagy wagyuhúsból készült-e.

“Tudomásunk szerint ez a világ első olyan működő étterme, ahol a rendelés és minden egyes főzési folyamat teljesen automatizált” – mondta John Miller, a Miso Robotics igazgatótanácsának tagja. A vendéglátóegységet úgy alakították ki, hogy a konyhába a vendégek be is lássanak, így pontosan tisztában lehetnek azzal, min is ügyködnek a gépek.

Csak gépek dolgoznak ebben az étteremben

De mi van, ha valami rendszerhiba vagy egyéb probléma miatt nem kap enni a vendég? Erre is van válasz. Ha véletlen elrontanának valamit a robotok, a szomszédos étterem emberi alkalmazottai orvosolják a gondokat.

Forrás: Miso Robotics