Magic Baka Gábor 2023. 12. 28.

Hamarosan nyomtatott angolnákat is ehetünk

A korábbiaknál kevesebb alapanyagból, energiatakarékosan készülhet az Izraelben feltalált, 3D-nyomtatott angolna. Vegánok is fogyaszthatják.

A magyar konyhában jóindulattal is csak mellékszereplő az angolna, de másutt szívesen fogyasztják sülve-főve a kígyóra emlékeztető, de igen ízletes halat. A jelenleg alapvetően a természetes vizekből kifogott halakra épülő globális angolnapiac 4,3 milliárd dollárt (1480 Mrd Ft) tesz ki, ám mind a környezeti megfontolások, mind a piaci igények új megközelítést kívánnak.

Ha pedig van kereslet, a kínálat is megjelenik, főleg, ha „korlátlan mennyiségben”, ráadásul vegánok által is fogyasztható változatról van szó.

A 2019-ben alapított, izraeli Steakholder Foods egy, a modern élelmiszer-technológiákra szakosodott cég, mely a mesterségesen előállított „húsokra” koncentrál, munkájuk legújabb gyümölcse pedig a 3D-nyomtatott angolna.

Teljesen növényi alapanyagokból, állításuk szerint az eredetivel egyező textúrával képesek az általuk kifejlesztett „tintával” működő 3D-nyomtatóval, rétegzett nyomtatási technológiával reprodukálni az angolnahúst, ráadásul csontok, szálkák nélkül, valamint a hasonló módszereknél kevesebb anyag- és energiaigénnyel.

Szemre nem rossz (Kép: Steakholder Foods)

Szemre nem rossz (Kép: Steakholder Foods)

A jelenlegi változat – ahogy említettük – teljesen vegán, ám a tervek között szerepel, hogy a későbbiekben tenyésztett angolnasejtekkel dúsítsák az alapanyagot.

A cég keresi a partnereket, kimondottan (nagy)üzemi megoldásokra gondolnak, tömeges gyártás esetén a 3D-s nyomtatási technológiájukkal a valódi halakéval versenyképes áron lenne előállítható a hamis angolnahús.

Nem a Steakholder az egyetlen cég, mely 3D-nyomtatott élelmiszerekkel foglalkozik, a FirstClasson korábban írtunk már a “lazacot” nyomató osztrák Revo Foods termékéről, a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói pedig tengeri herkentyűk előállítását kísérletezték ki.

Forrás: Steakholder Foods/PRN Newswire
Kép(ek) forrása: Steakholder Foods