Magic FIRSTCLASS 2023. 12. 30.

Senki nem járt jobban idén Elon Musknál

A 2023-as évet Elon Musk zárja a Föld leggazdagabb embereként. Volt már nagyobb a vagyona, de így sem panaszkodhat.

December 29-ével lezárult az utolsó tőzsdei nap is 2023-ban, így át lehetett böngészni, hogy is állnak a világ leggazdagabb emberei a vagyonukat illetően. A Bloomberg Billionaires Index napi szinten követi a Föld 500 leggazdagabb emberének vagyonát, így ezúttal is képben voltak.

2023 végén Elon Musk mondhatja el magáról, hogy ő a világ leggazdagabb embere. Vagyona 92 milliárd dollárral 229 milliárd dollárra gyarapodott az index szerint, csak a gyarapodás is önmagában elég lett volna a lista 14. helyére. Nála senki sem járt jobban, de azt azért érdemes kiemelni, hogy a Tesla vezérigazgatója tavaly 138 milliárd dollárt veszített, azaz volt már a jelenleginél nagyobb is a vagyona.

De mit is jelent ez a 229 milliárd dollár? Először is: 79 506 milliárd forintot. Sorolhatnánk, hogy ennyi pénz mi mindenre elég, de talán az adja a legjobban vissza ennek értékét, ha Magyarországgal hasonlítjuk össze.

Az állam 2024-es kiadási főösszege kb. 40 ezer milliárd forint. Ha Musk minden cégét és értékpapírját forintosítaná, akkor majdnem kétszer állni tudná az egész ország jövő évi kiadásait.

A második helyre csúszott vissza a tavalyi listavezető francia Bernard Arnault, az LVMH cégcsoport (Louis Vuitton Moet Hennessy) elnöke, akinek a vagyona 17 milliárd dollárral, 179 milliárd dollárra emelkedett. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos idén 69,9 milliárd dollárral, 177 milliárd dollárra növelte vagyonát, ami a harmadik helyre volt elég.

A szupergazdagok listáján a negyedik Bill Gates, a Microsoft alapítója 141 milliárd dollárral, ami 31,5 milliárd dollárral több a tavalyinál. A Microsoft ex-vezérigazgatója, Steve Ballmer az ötödik a listán, vagyona 45 milliárd dollárral, 131 milliárd dollárra nőtt.

A leggazdagabbak 500-as listájának sereghajtója a svájci Thomas Straumann, az egészségügy területén tevékenykedő üzletember vagyona egy év alatt 1,37 milliárd dollárral, 5,55 milliárd dollárra emelkedett. Nekünk ennyi (1926 milliárd forint) is elég lenne, nem panaszkodnánk…

Forrás: Bloomberg, MTI
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Slaven Vlasic/Getty Images for The New York Times