Magic Erdős Norbert 2024. 02. 21.

Fénnyel működik a számítógépek új szíve

Újfajta processzort fejlesztettek ki, amely áram helyett fényt eszik, állítólag feltörhetetlen és sokkal takarékosabb, mint hagyományos társai.

Az emberiség ma már olyan szuperkomputereket épít, amelyek másodpercenként kvintilliárd számítást képesek elvégezni, de a számítástechnika még mindig azokon az alapelveken működik, amelyeket az 1960-as években lefektettek, csak a lépték változott. Bár a kvantumtechnológia már a küszöbön van, az ezen alapuló számítógépek még évekre, évtizedekre vannak a széles körű felhasználástól.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű terjedése ma már olyan számítógépeket igényel, amelyek nagy mennyiségű információt képesek villámgyorsan feldolgozni, ehhez pedig temérdek energia szükséges. A Pennsylvaniai Egyetem (USA) kutatói olyan chipet fejlesztettek ki, amely elektromosság helyett fényt használ. Állítólag így javul a mesterséges intelligencia hatékonysága, mivel az új technológia növeli az adatátvitel sebességét és csökkenti a felhasznált energiát.

A Nader Enghata professzor által vezetett csapat olyan szilícium-fotonikus (SiPh) chipet tervezett, amely fény segítségével képes matematikai számításokat végezni.

A csapat azért fordult a fényhez, mert az az ember által ismert leggyorsabb adatátviteli eszköz, míg a széles körben elterjedt szilícium használata pedig biztosíthatja a jövőben a technológia gyors skálázhatóságát.

A kutatók célja egy olyan chip megtervezése volt, amely képes vektormátrix szorzásokat végezni. Ez egy gyakori matematikai számítás, amelyet széles körben használnak a neurális hálózatok fejlesztésére, amelyek elengedhetetlenek a mai mesterségesintelligencia-modellek programozásánál. Mivel a chip dimenzióit (méretei) kénytelenek voltak megváltoztatni, a hagyományos processzorok méretéhez képest, és teljesen új gyártástechnológiát, architektúrát alkalmaztak, ez a találmány feltörhetetlen, legalábbis egyelőre.

Az MI-knek óriási számítási kapacitás kell (Illusztráció - Getty Images)

Az MI-knek óriási számítási kapacitás kell (Illusztráció – Getty Images)

Firooz Aflatouni, a Pennsylvaniai Egyetem villamos- és rendszertechnikai docense, aki szintén részt vett a kutatásban, elmondta, hogy chipjeik kiválthatják a grafikus feldolgozó egységeket (videokártya, GPU), amelyeket a vállalatok a mesterségesintelligencia-modellek betanítására és osztályozására használnak.

Mivel az új processzor több számítást is képes párhuzamosan elvégezni, nincs szükség az információk munkamemóriában való tárolására a számítások elvégzése közben.

“Senki sem tud betörni egy nem létező memóriába, hogy hozzáférjen az információinkhoz”

– tette hozzá Aflatouni a sajtóközleményben.