Magic Kováts Olivér 2024. 02. 22.

177 méter magas toronyból épül luxusszálloda

Eladták London messziről is jól látható látványosságát, amely hosszú évtizedek után először immár luxusszállodaként nyitja meg ismét kapuit.

Gazdát cserélt London egyik legikonikusabb épülete: luxusszállodává fogják átalakítani a 177 méter magas BT Towert. A BT Group brit telekommunikációs cég szerdán vált meg az épülettől, amiért új tulajdonosa, az MCR Hotels 275 millió fontot, átszámítva több mint 124 milliárd forintot fizetett – adta hírül a Reuters.

1965-ben adták át a BT Towert, azonban az idő előrehaladtával elhalványult a távközlésben betöltött, korábban meghatározó szerepe – annyira, hogy a mikrohullámú antennákat már egy évtizeddel ezelőtt leszerelték az épületről. A British Telecom 1984-es privatizációjáig Postatorony (Post Office Tower) néven ismert építményre az 1960-as évek – háború utáni – újjászületésének szimbólumaként tekintenek.

Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Fotó: Matt Cardy/Getty Images

A torony 16 éven át a brit főváros legmagasabb épületének számított, amíg 1980-ban fel nem húzták egy felhőkarcolót az üzleti negyedben. Ettől függetlenül meghatározó része maradt a londoni városképnek: az első években egy forgó étterem is nyílt a 34. emeleten, azonban amióta 1971-ben egy terrorakcióban bomba robbant a 33. emeleten, a nyilvánosságot nem engedik be a toronyba.

Az utóbbi években egy 360 fokos LED-kijelző tette még látványosabbá, melyen a fontosabb eseményekről, például királyi babák születéséről és sportsikerekről tájékoztatják a helyieket – vagy épp kellemes ünnepeket kívánnak nekik:

Fotó: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

Fotó: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images