Magic Fehér Patrik 2024. 04. 03.

Öt magyar szerepel 2024-ben a leggazdagabbak listáján

Tavaly még csak három dollármilliárdost adott a világnak Magyarország, idén azonban már öten is megütik azt a szintet, hogy felférjenek a Forbes aktuális listájára. Mutatjuk a bolygó leggazdagabb embereit!

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a világ leggazdagabb embereinek mennyi a vagyona, két stabil forrásból indulhatunk ki. Az egyik a Bloomberg naponta frissülő milliárdosindexe, mely nyomon követ minden részvényárváltozást, és ehhez igazítja a sorrendet. Náluk azonban átfogóbb merítést végeznek a Forbes szakemberei, akik évről évre összeállítják a Föld dollármilliárdosainak névsorát. (1 milliárd dollár cikkünk megjelenésekor 366 milliárd forintot ért.)

A 2024-es kiadásban 2781 szereplőt listáztak, ez 141-gyel több, mint a 2023-as dollármilliárdosok száma. Az összvagyonuk is gyarapodott, olyannyira, hogy sosem voltak még ilyen gazdagok a leggazdagabbak: nagyon kevés kézben összesen 14,2 billió dollár koncentrálódik, 2 billióval több, mint tavaly. A listán szereplő személyek és családok kétharmada gazdagodott az előző összesítés óta, csak egy negyedük lett szegényebb.

A Forbes szerint a Föld jelenlegi leggazdagabb embere Bernard Arnault: az LVMH első embere tavaly is listavezető volt, a 75 éves francia üzletember vagyona 22 milliárd dollárral 233 milliárd dollárra nőtt. A dobogó változatlan tavalyhoz képest: a második helyre ezúttal is Elon Musk futott be. A Tesla-, SpaceX- és Twitter-vezérigazgató 195 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkezik a tavalyi 180 milliárddal szemben. A dobogóra Jeff Bezos, az Amazon alapítója fért még fel 194 milliárd dolláros vagyonával. Ő nagyot ugrott a tavaly 114 milliárdról.

Bernard Arnault (Kép: Edward Berthelot/Getty Images)

Bernard Arnault (Kép: Edward Berthelot/Getty Images)

Tavaly három dollármilliárdos magyarral találkozhattunk a listán, idén azonban már öt nevet sorolnak, ez új rekordnak számít. Közülük a legelőkelőbb helyen Mészáros Lőrinc áll 1,7 milliárd dolláros (622,9 milliárd forintos) becsült vagyonnal, így ő a Föld 1851. leggazdagabb embere. Csányi Sándor 1,6 milliárd dollárnyi (586,2 milliárd forintnyi) vagyon felett rendelkezik (1945. hely), míg a tavaly is a listán lévő Felcsuti Zsolt mellé 1,3 milliárd dolláros (476,3 milliárd forintos) összeg került (2287. hely).

Csányi Sándor (Kép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Csányi Sándor (Kép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

A két új magyar belépő Gattyán György és Veres Tibor: vagyonukat 1,1-1,1 milliárd dollárra (403 milliárd forintra) becslik, ezzel a 2545. helyen osztoznak.

Forrás: Forbes
Kép(ek) forrása: Getty Images