Magic Erdős Norbert 2024. 04. 15.

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető debütált a Dunán

A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában.

A Delta tudományos-ismeretterjesztő műsor forradalmi újítással tért vissza az újabb évadában, az új műsorvezetőt Bíró Adának hívják, akinek megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI hozta létre.

Mondanivalóját teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg, ezzel együtt a mesterséges intelligencia segítségével életre hívott képi és nyelvi modell Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lett a Deltában. Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye, és adott esetben fontos szerepe is van.

“Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek”

– fogalmazott Dudás.

A legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy az MI által megalkotott műsorvezető szépen beszéljen magyarul, a legújabb videós modellt pedig ahhoz, hogy megmozdulhasson. Mint a műsorban elhangzott, ezen technológiák érzékeny egyensúlya kellett ahhoz, hogy Ada elmondhassa a nézőknek a nagyvilágból az aktuális tudományos híreket.

Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1-en arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja. Az MI-vel foglalkozó szakember hangsúlyozta: a történelemben minden technológia felfordulással járt, csakúgy, mint a mesterséges intelligencia, de nem félni kell tőle, hanem kipróbálni, megérteni, hosszú távon pedig használni.

És most figyelj nagyon jól, mert ez azért elég hátborzongató, menő és elképesztő egyben:

 

Érdemes megnézni azt is, hogy honnan indult a Delta 1965-ben:

Delta

A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora, 1964 és 1996, 1999 és 2001, illetve 2001 és 2012 között futott. 2023. október 21-én ismét adásba került, Fejős Ádám műsorvezetésével a Duna csatornán. Legendás műsorvezetője Kudlik Júlia volt.