Magic Fehér Patrik 2024. 04. 26.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

11 év, 150 ezer munkaóra és eurómilliók árán épült meg Monaco méretarányos, kicsinyített mása Németországban. A megnyitóra még a városállam vezetője is elment.

Függetlenül attól, hogy ki mennyire fogékony az ilyen dolgokra, mindenkit képes lehet beszippantani a Miniatur Wunderland. A németországi Hamburgban található terepasztal-komplexum önálló turistalátványossággá nőtte ki magát az elmúlt években, az itt látható alkotások gyakorlatilag különálló világokba kalauzolják el az ide látogatókat immár 23 éve.

A hely nem elégszik meg azzal, amit felépítettek, folyamatosan magasabbra és magasabbra emelik a lécet. Egy újabb ilyen lépésre a napokban került sor, amikor hivatalosan is elindult Monaco mini változata.

19 fotó megtekintése

Elképesztő az a részletesség és mindenre kiterjedő figyelem, amivel dolgoztak a szett összeállítói. 11 év, 150 ezer munkaóra és ötmillió eurónyi (1,9 milliárd forintnyi) építési költséget követően a valódi Monaco első embere, II. Albert herceg családjával együtt közösen keltették életre április 25-én a 70 négyzetméteres, 1:87 méretarányban épülő terepasztalt.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

Mindennek a csúcsa egyértelműen a Forma-1-es pálya, melyen megelevenedik maga a Monacói Nagydíj is. A versenyautók mozgatásáért felelős rendszer a kezdetek óta, azaz 11 éve folyamatosan készült, a végeredmény pedig olyan, hogy csak ámulni lehet rajta. Nem pusztán arról van szó, hogy az autók követik egymást a körön, de programozottan rajtol a 14 autós mezőny, előzik egymást, sőt, hibáznak is, mint a való életben.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

A tervezők elmondták, annak idején azt gondolták, hogy ezt az egyetlen részletet mindössze 3-4 év alatt össze tudják hozni. Ez végül nem jött össze: a mágneses mezők váltakozásának köszönhetően mozgó kocsik alatt 39 km kábel fut, a program pedig 100 ezer kódsorból áll. Magukba az autókba egyébként beépítettek 29, mindössze milliméteres átmérőjű kamerát, melyek képeit a pálya körüli kijelzőkön lehet követni – épp, mint a való életben a fedélzeti kamerás felvételeket.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

A 22 méter hosszú aszfaltcsík körüli környezet is lenyűgöző. Az óváros ikonikus épületei is megelevenednek a részleteknek köszönhetően, legyen szó akár a kaszinóról vagy az elnöki palotáról, de a kikötő panorámája is remek a 175 jachttal. Néhány toronyházba, illetve az oceanáriumba be is lehet látni az átlátszó falaknak köszönhetően.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

A jelenlegi uralkodó szülei, azaz III. Rainier herceg és Grace Kelly 1956-os esküvője egy külön jelenetet is kapott. A beállítást fekete-fehérben készítették el, épp úgy, ahogy arról annak idején a híradásokban is beszámoltak.

Élethű mini-Monacót építettek, benne F1-es versennyel

A Miniatur Wunderland azt is bejelentette, hogy a következő projektjeik középpontjában Dél-Amerika, azon belül is az Amazonas és az Andok állnak. Ezek 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el, 2027-ben pedig a Karib-szigetek világába nyerhetünk betekintést.

Forrás: Miniatur Wunderland
Kép(ek) forrása: Miniatur Wunderland