Magic Fehér Patrik 2024. 05. 08.

130 éves kincsesládára bukkantak egy asztalterítő alatt

Sokáig asztalként használtak egy olyan ládát, melyről kiderült, hogy kisebb vagyont érhet. A remek állapotban megmaradt évszázados relikvia szép összeget hozott a konyhára eladásával.

2022-ben Chloé Panissier váratlan dolgot talált anyósa házában. Egy Louis Vuitton-ládára bukkant, melyet még a férje dédapja szerzett be a 19. században, akinek kiválóan jött a Zink Explorer (a láda típusneve). A láda egyik legjobb tulajdonsága ugyanis az volt, hogy párás környezetben is remek állapotban tartja a benne tárolt ruhákat, a férfinek pedig szüksége is volt erre afrikai útjai során.

12 fotó megtekintése

A láda az aktív használatot követően több mint száz évig egy dél-franciaországi falu egyik otthonában állt, amolyan kisasztalként használták, terítővel a tetején. Az idő, valamint a terítő jótékony takarása miatt talán el is felejtették, hogy napjaink egyik legértékesebb divatmárkájának gyártmánya ékesíti a házat, egészen addig, amíg a meny fel nem fedezte.

Innen adta magát, hogy ezt akár pénzzé is lehetne tenni. A láda, melyet valamikor 1889 és 1896 között gyártottak, remek állapotban maradt. Akadnak ugyan kisebb felületi sérülések, illetve az idő vasfoga is nyomot hagyott rajta, de a belseje szinte makulátlan az ikonikus piros-fehér csíkozással együtt.

A Zink Explorer végül a Catawiki árverésén kötött ki, ahol az előzetesen várt 45-55 ezer euró helyett végül 66 ezer euróért (25,7 millió forintért) talált gazdára. A licitcsata heves volt, öten is harcba szálltak érte az online felületen, és végül 52 ajánlat után, Hollandiából futott be a nyertes licit.

Forrás: Catawiki
Kép(ek) forrása: Catawiki