Magic Nagy István 2024. 06. 12.

Itt játszik a magyar válogatott, ezeket látnod kell

Gyanítjuk, hogy jó néhány honfitársunk a helyszínen bíztatja majd a magyar válogatott a 2024-es foci-Eb-n, esetleg a döntő helyszínére is ellátogat majd. Meccsek mellé: mindenképp keresd fel ezeket a látnivalókat, ha már ott vagy!

Pénteken megkezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság Németországban, és a magyar válogatott már a torna második napján pályára lép. Csapatunk Euro 2024-es csoportmeccseit Kölnben és Stuttgartban vívja, és ezek mellé hozzávettük a döntő helyszínét is, Berlint is. Sokan úgy utaznak ki az Eb-re, hogy nem szimplán a meccset nézik meg, hanem több napot is eltöltenek a helyszínen. Összeállításunkban nekik ajánlunk turistalátványosságokat, kulturális programokat és helyi ételkülönlegességeket.

Kép: Christian Kaspar-Bartke - UEFA/UEFA via Getty Images

Kép: Christian Kaspar-Bartke – UEFA/UEFA via Getty Images

Köln

Észak-Rajna-Vesztfália legnagyobb városa bő egymillió lakossal, melyhez az agglomerációban hozzájön további két és fél millió. A helyiek által Köllének becézett metropoliszban vívja meg első Eb-meccsét a magyar válogatott június 15-én, szombaton – az ellenfél Svájc lesz. A helyszín a Rheinenergie Stadion, mely a Bundesligából pár hete kiesett 1. FC Köln otthona. A város a Rajna-vidék kulturális központja, és számos izgalmat tartogat azok számára, akiket nem csak a focilabdát kergető játékosok hoznak lázba.

A Dóm

Vitathatatlanul Köln első számú látványossága. A hivatalosan Szent Péter és Szűz Mária-dóm elnevezésre hallgató, gótikus stílusú katedrális 600 (!) év alatt nyerte el végleges formáját – nem csoda, hogy sokan örökös építési helyszínnek nevezték. 157 méteres magassága tekintélyt parancsoló, és 533 lépcsőfokot kell megmásznia annak, aki fel akar menni a tetejéig. Évente átlagosan 6 millió turista látogatja, éves fenntartási költsége meghaladja a 10 millió eurót. A Dóm délelőtt 9 és este 6 óra között látogatható. A belépőjegy felnőtteknek 6, gyermekeknek 3 euró.

A dóm (Kép: Getty Images)

A dóm (Kép: Getty Images)

Kölnimúzeum

Köln igazi illatnagyhatalom, innen származik a híres kölni, ezt szinte mondani sem kell. A helyi parfümgyártás a 18. század elejétől datálható. A tárlatnak a Farina Haus ad otthont, az elnevezés természetesen nem véletlen: az eredetileg Olaszországban született, majd Kölnbe költözött Johann Maria Farina nevéhez fűződik a kölni eredete. A múzeum a hét minden napján nyitva van, a parfümkészítés történetét 8 euróért ismerhetjük meg (9 év alatti gyerekek számára a belépés ingyenes).

Csokimúzeum

A korábban Imhof, jelenleg Lindt Schokoladenmuseum lényegében a várost kettészelő Rajna folyón fekszik, egy kis félszigeten. 1993 óta fogadja látogatóit, az alapító Hans Imhoff 2002-ben adta el a jogokat, melyeket később a Lindt vásárolt meg. 4000 négyzetméternyi területen nyerhetünk betekintést az édességgyártás történetébe, és rengeteg finomság fogadja odabent az embert; nem véletlen, hogy ez Köln legnépszerűbb múzeuma. A felnőtteknek 15, a gyerekeknek 9 eurót kell fizetni a belépőért, 6 év alattiak ingyen látogathatják a helyszínt.

A kép közepén a Rajnán fekvő Csokimúzeum (Kép: Getty Images)

A kép közepén a Rajnán fekvő Csokimúzeum (Kép: Getty Images)

KölnTurm

Nincs német nagyváros valamirevaló toronyépület nélkül, és ez alól Köln sem kivétel. 149 méteres magasságával a KölnTurm a város második legmagasabb építménye, de ha az antennát is hozzávesszük, akkor még a Dómot is felülmúlja. Az 1999 és 2001 között készült monstrumban alapvetően irodák vannak, de a 30. emeleten található egy bárki által látogatható kilátóközpont és étterem. 5 euróért cserébe gyönyörködhetünk a lélegzetelállító panorámában.

Lanxess Arena

Méreteit tekintve ez körülbelül a budapesti MVM Dome-nak felel meg. 18 500 fős a befogadóképessége, és elsősorban jégkorong-, kézilabda- valamint kosárlabdameccseknek ad otthont. Viszont rendeznek itt koncerteket is: a Lanxessben fellépett már többek között a Depeche Mode, Bruce Springsteen, David Bowie és a U2 is. A magyar fociválogatott kölni jelenésének környékén is lesznek itt nagy bulik, meglehetősen eltérő műfajokban – 16-án a nehezen értelmezhető szektás rockban utazó Thirty Seconds To Mars, két napra rá pedig az altermetalos Tool lép az aréna színpadára.

Himmel und Ääd - kóstolásra érdemes (Kép: Getty Images)

Himmel und Ääd – kóstolásra érdemes (Kép: Getty Images)

Helyi specialitás

A jópofa nevű Himmel & Ääd számít az egyik legjelentősebb helyi különlegességnek. Az ääd amúgy nem más, mint az Erde, vagyis az étel valójában az ’ég és föld’ névre hallgat. Lényegében krumplipüré és párolt alma párosításáról van szó, és mindehhez véres hurkát szolgálnak fel, de sok helyen jár mellé sült hagyma is. Ehhez a fogáshoz kölsch dukál, ami nem csak a helyi dialektust jelenti, hanem a Kölnben és környékén csapolt helyi sörök gyűjtőneve is.

Ha még több időd van

Aki tovább marad, az még megnézheti a 12 római templomot, a képzőművészeti kincsekben bővelkedő Ludwig Múzeumot, az Odonien nevű kulturális központot, a botanikus kertet és az óvárost is.

Ha a magyar válogatott első, szombati, Svájc elleni meccse előtt játszol velünk, mutatós svájci karórát nyerhetsz – a részletekért kattints ide!

Stuttgart

Baden-Württemberg fővárosában hivatalosan 600 ezren laknak, az agglomerációs szám ennél természetesen jóval nagyobb. Nemzeti tizenegyünk június 19-én Németország, négy napra rá pedig Skócia ellen meccsezik Stuttgartban. A helyszín az MHP Arena, mely egy nem túl vidám időszakban még Adolf Hitler Kampfbahn névre is hallgatott. Az 55 ezer férőhelyes stadionban a VfB Stuttgart szokta játszani a hazai mérkőzéseit, és most igen jó szezont zárt: a négy éve még másodosztályú csapat az utolsó fordulóban beelőzte a Bayern Münchent, és a bajnokság második helyén végzett. A szép elhelyezkedésű és biztonságos város különösen az autóiparban jeleskedik, de aki kulturális programra vágyik, az is megtalálja a számítását.

Az MHP Arena (Kép: Christian Kaspar-Bartke - UEFA/UEFA via Getty Images)

Az MHP Arena (Kép: Christian Kaspar-Bartke – UEFA/UEFA via Getty Images)

Porsche Múzeum

Egybehangzó vélemények szerint Stuttgart az automobilgyártás bölcsője. Az itt székelő Porsche története 1931-re nyúlik vissza: ekkor alapította cégét Ferdinand Porsche a városban. Egy ilyen komoly márkának saját múzeum dukál, mely stílszerűen a Porscheplatz 1 cím alatt található. Elődje 1976-ban nyitotta meg kapuit, a mostani intézmény 2009 óta fogadja a látogatókat. A múzeumban megismerhetjük a Porsche történetét, és megcsodálhatjuk az összes típust a kezdetektől napjainkig. 12 euróért nyerhetünk bebocsátást az épületbe, és külön kell fizetni mindenféle extrákért: lehet például autót is bérelni.

Schlossplatz

Ez Stuttgart főtere. Méretei impozánsak, és gyönyörű épületek veszik körül. Nem véletlen az elnevezés: a tér ékköve az ún. „új kastély”. Akárcsak a 2006-os vb alatt, úgy most is itt lesz a legnagyobb szurkolói zóna, és a drukkerek hatalmas kivetítőkön követhetik azokat a meccseket, amelyeken nem tudnak személyesen ott lenni. Lesznek színpadi beszélgetések is neves vendégekkel és szakértőkkel, a helyszín 30 000 ember befogadására alkalmas.

A Schlossplatz (Kép: Getty Images)

A Schlossplatz (Kép: Getty Images)

Königstrasse

Ami Budapesten a Váci utca, Bécsben a Mariahilferstrasse, New Yorkban a 5th Avenue, Londonban a Bond Street, Rómában a Via Condotti, az Stuttgartban a Königstrasse. Keveset kell sétálnunk a Schlossplatztól ahhoz, hogy a helyi „Király utcán” kössünk ki. Aki a különböző jellegű bevásárlásokat szereti egy helyben elintézni, annak a Galeria Kaufhofot ajánljuk – ha az összes üzletét végig akarnánk járni, konkrétan egy hétre be kéne költöznünk az épületbe.

Mercedes-Benz Múzeum

Nemcsak a Porsche székel Stuttgartban, hanem a „Merci” is. A 123 évre visszatekintő nagyvállalat központja a városban található, akárcsak a cég történetét bemutató múzeum is. A Neckar folyó közelében található építmény 2006 óta fogadja az érdeklődőket – azt megelőzően a Mercedes gyárkomplexum területén volt a kiállítás. A múzeum évente közel egymillió látogatót fogad, és ezzel még a Porsche sem tud versenyezni. 16 euróért járhatjuk körbe a hatalmas szentélyt, és ezen felül kell fizetni az extrákért. Vigyázat, hétfőn zárva!

Az első automobiloktól a legújabb F1-esekig minden ott van a Mercedes-Benz múzemában (Kép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Az első automobiloktól a legújabb F1-esekig minden ott van a Mercedes-Benz múzemában (Kép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Black Sheep Festival

Június 20. és 22. között zajlik ez a zenei esemény, és itt most egy kicsit csalunk, a helyszín ugyanis nem Stuttgart, hanem a várostól nem messze található Bad Rappenau. A háromnapos fesztivál fellépői között olyan neveket találunk, mint a 10cc, Ali Campbell (aki egykori zenekarának, a UB40-nak a dalaival járja a világot), a genesises koncertprogrammal turnézó Ray Wilson, a brit-olasz énekes-dalszerző Jack Savoretti, valamint a Dire Straits Legacy, mely hivatalosan tribute-zenekarnak számít, de a felállásában korábbi Dire Straits-tagok is felbukkannak.

Helyi specialitás

A Leberkäse szónak nincs igazi magyar fordítása, meg az amúgy is hülyén hangzana, hogy ’májsajt’. Se a májhoz, se a sajthoz nincs igazán köze – igazából valahol félúton van a vagdalt és egy jófajta parizer között, a húskenyér a legjobb kifejezés. A Stuttgarter Leberkäs amúgy az eredeti recept szerint tartalmaz némi májat, egyéb összetevői között pedig találunk marha- és sertéshúst, szalonnát, vizet, sót, valamint fűszereket, de akár pacalt is. Leginkább sváb krumplisalátával ajánlott a fogyasztása.

Leberkäse (Kép: Getty Images)

Leberkäse (Kép: Getty Images)

Ha még több időd van

A képzőművészetek szerelmeseinek ajánljuk az Állami galériát (Staatsgalerie), a tériszonyt még hírből sem ismerőknek a helyi tévétornyot, a zöldbe vágyóknak a Neckar Parkot és a több mint 500 méter magas Birkenkopf dombot.

Berlin

A döntő helyszíne – a 2006-os vb-hez hasonlóan – természetesen a berlini Olimpiai stadion lesz. A 75 000 férőhelyes aréna az 1936-os olimpiára épült, ahogy az a nevéből is kikövetkeztethető. A közel négymilliós lakosú német főváros elképesztő történelemmel bír, és aki itt alaposabban szét akar nézni, annak jó pár napot célszerű eltöltenie a városban. Stuttgarthoz és Kölnhöz képest itt még több a látnivaló – mi kénytelenek voltunk redukálni a végtelennek tűnő listát.

Az Olimpiai Stadion (Kép: Maja Hitij/Getty Images)

Az Olimpiai Stadion (Kép: Maja Hitij/Getty Images)

Checkpoint Charlie

Berlint évtizedeken keresztül egy fal választotta ketté, a város nyugati és keleti felét több katonai ellenőrzőpont kapcsolta össze. A Checkpoint Charlie elnevezés mögött az áll, hogy a Charlie a NATO-ábécé harmadik szava (Alpha, Bravo, Charlie…), és ez volt a harmadik ellenőrzőpont. A szovjetek és a kelet-németek szimplán a friedrichstrassei határátkelő néven emlegették ezt a helyet. A fal 1989-ben leomlott, Németország egy évre rá újraegyesült, azóta pedig a Checkpoint Charlie Berlin talán legfontosabb turistalátványossága lett. Lényegében egy több részből álló emlékhelyről van szó, melynek szabadtéri és fedett múzeuma is van. Itt akármerre megy az ember, lépten-nyomon történelmi ereklyékbe botlik.

A Checkpoint Charie ma (Kép: Getty Images)

A Checkpoint Charie ma (Kép: Getty Images)

A Brandenburgi kapu

A német főváros egyik, ha nem legjelentősebb ékköve a 18. századi neoklasszicista építmény. Impozáns környéken található, innen közeli sétával elérhető a Tiergarten, Berlin talán legszebb parkja, valamint a német parlament épülete, a Reichstag. A Brandenburgi kapu egész jól túlélte a II. világháborút és a hidegháborút is, de hogy manapság sincs teljesen biztonságban, azt jól jelzi, hogy közel másfél évvel ezelőtt egy lengyel férfi a Mercedesével nekiütközött az épület egyik oszlopának, komoly károkat okozva.

Tévétorony, Alexanderplatz

Az I. Sándor orosz cárról elnevezett Alexanderplatz lényegében Berlin főterének tekinthető. Itt áll a híres Fernsehturm, vagyis a tévétorony, melyet még a kelet-német vezetés építtetett a hatvanas évek második felében. Teljes magassága 368 méter, mellyel Németország legmagasabb építményének tekinthető. A belsejében található egy lift, mely 203 méteres magasságba repíti fel a látogatót a kilátótérbe – egy szinttel felette még egy étterem is akad. A sima belépőjegy a tévétoronyba jelenleg 22,50 euróba kerül.

A Brandenburgi kapu, a jobb szélső ív alatt a távolban a tévétorony (Kép: Getty Images)

A Brandenburgi kapu, a jobb szélső ív alatt a távolban a tévétorony (Kép: Getty Images)

Bud Spencer Múzeum

Nálunk szinte tiszteletbeli állampolgárként őrzik az emlékét, és a berliniek is nagyon szeretik Bud Spencert. Három évvel ezelőtt múzeum nyílt a német fővárosban a 2016-ban elhunyt olasz színész tiszteletére, és ez is egy olyan helyszín, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. A felnőttek 15, a gyerekek 8 euróért léphetik át a kiállítás kapuját. A Pedersoli (ez volt Spencer igazi vezetékneve) család gyűjteményéből rengeteg eredeti relikvia került át a berlini tárlatba, így megcsodálhatjuk a piros színű, sárga tetejű dune buggyt, a jégkrémes kocsit, az És megint dühbe jövünk flippermasináját, a büfében pedig lehet sört és virslit is fogyasztani.

Berghain

Ez vitathatatlanul Németország, de talán egész Európa legfontosabb tánczenei klubja. Ha az ember ide ellátogat, jó eséllyel olyan zenét hall, ami aztán alapvetően fogja meghatározni az elektronikus zenei színteret a közeljövőben. Az idén huszadik születésnapját ünneplő, 1500 fő befogadására alkalmas klubot a DJ Magazine 2009-ben a világ legjobb szórakozóhelyének választotta, és azóta is minden évben beválogatta a top 10-be. Érdekesség: Keanu Reeves a John Wick 4-ben nem a Berghainba látogat el, hanem egy Himmel und Hölle (menny és pokol) nevű fiktív berlini klubba.

A Berghain nappal, buliidőn kívül - ha nem jártál még ott, nehéz elhinni, hogy ez a lepukkant ipari tér a világ egyik legfontosabb elektronikus tánczenei helyszíne (Kép: Maja Hitij/Getty Images)

A Berghain nappal, buliidőn kívül – ha nem jártál még ott, nehéz elhinni, hogy ez a lepukkant ipari tér a világ egyik legfontosabb elektronikus tánczenei helyszíne (Kép: Maja Hitij/Getty Images)

Helyi specialitás

Berlin „nemzeti” eledele a currywurst. Apró darabokra vágott grillkolbászról van szó, melyet a büfés nyakon önt ketchuppal és curryporral. Az állítólag hidegháborús eredetű kajához igény szerint felszolgálnak sült hagymát is, és leginkább zsemlével fogyasztják, de vannak, akik sült krumplival eszik. Kultusza egy kicsit érthetetlennek tűnik, pedig ennek a gyorsételnek még múzeuma is volt, mely 2018-ban végleg bezárta kapuit.

Currywurst - egyszerű, de nagyszerű. A titok a szószban van, a jobb büfékben nem egyszerű ketchuppal öntik nyakon, saját recept alapján készült, ízletes paradicsomöntet kerül a kolbászra (Kép: Getty Images)

Currywurst – egyszerű, de nagyszerű. A titok a szószban van, a jobb büfékben nem egyszerű ketchuppal öntik nyakon, saját recept alapján készült, ízletes paradicsomöntet kerül a kolbászra (Kép: Getty Images)

Ha még több időd van

Felsorolni is nehéz lenne, mi minden van még Berlinben, ezért álljon itt két rövid tipp: érdemes ellátogatni az állatkertbe (melynek metrómegállója ihlette a Zoo Station című U2-dalt), valamint a Ramones-múzeumba, ahol a vendég kap egy kitűzőt, és azzal később bármikor ingyen visszamehet.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images