Magic Fehér Patrik 2024. 06. 17.

Rákattant a világ erre a videojátékra, jó okkal

Rövid idő alatt a toplisták élére ugrott a Banana nevű játék, mely jó eséllyel az egyik legbugyutább, ami valaha létezett. Mégis világelsővé vált, aminek egyszerű oka van.

Manapság már közel sem olyan egyértelmű, miért ül le videojátékozni az ember. Sokáig kijelenthető volt az, hogy az emberek a szórakozás és a kikapcsolódás egy formájaként tekintenek erre, ám az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak ezen a téren is. Egyfelől megjelentek az e-sportolók, akik versenyszerűen űznek egy játékot, és gyakorlatilag sikereikkel keresik meg a betevőt. Másrészt ott vannak a tartalomgyártók is, akik live streamekben játszanak, közönség előtt, szintén a megélhetésért.

A világ legújabb kedvence sem a fantasztikus grafikájával vagy a történetvezetésével nyeri, nyerte meg az embereket, hanem a közvetlen pénz ígéretével. Ez a Banana nevű ingyenes játék, mely végtelen egyszerű receptre épül:

látjuk magunk előtt egy banán képét, amire kattintgatni kell.

Ennyi. Kész. Vége. Nem több. Ezt csinálja a legtöbb ember a legnagyobb online játékpiacról, a Steamről letölthető játékban, cikkünk írásának idején közel 825 ezer fő. Ideiglenesen még az örök listavezetőnek számító Counter-Strike 2-től, is átvette a stafétát, ami azért nagy szónak mondható.

Ez a Banana. Alapvetően 640*480-as az ablak felbontása, egészen kis méretet vesz el a képernyőből

Ez a Banana. Alapvetően 640*480-as az ablak felbontása, egészen kis méretet vesz el a képernyőből

A kattintgatás persze nem ok nélküli: a rendszer valamilyen eséllyel dob egy matricát a játékosoknak, melyet a Steam belső piacán el lehet adni. Amennyire értelmetlen maga a “játék”, meglepő módon annyira komoly értéket is képviselhetnek ezek a csillogó-villog, különféle mintás banánok. Milliós többségük persze a lehető legalacsonyabb áron, 3 eurocentért (12 forintért) cserél gazdát, (amiből a Steam sarca miatt a végén 4 forintja marad az eladónak), de a legritkább banánokat, melyekből csak 25 létezik, jelenleg 1000 euró (400 ezer forint) feletti áron kínálják.

Jelentős összegekért kínált banánok

Jelentős összegekért kínált banánok

A készítők egyébként egy korábbi interjújuk szerint úgy tekintenek játékukra, mint egy “legális, végtelen pénzteremtő trükkre”, bár ez erős túlzás azért. Gyorstesztünkben 250 kattintásig vittük el a mindössze 60 MB tárhelyet foglaló, játékot, nulla eredménnyel, ráadásul a kecsegtető összeg sem túl magas. Mindenesetre az embereknek az ingyenpénz ígérete bőven elég, mint az látható, bár azt le mernénk fogadni, hogy az őrület nem fog sokáig kitartani.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images