Magic Erdős Norbert 2024. 07. 04.

Itt az új szuperüveg: öntisztító és durván hőszigetelő

Az ablak leggyengébb pontja hőszigetelés szempontjából az üveg, de úgy tűnik, hogy ez hamarosan megoldódik. Az új anyagnak extra tulajdonsága is van.

Az üveg igen fontos szerepet játszik az emberiség hétköznapjaiban – és most nem feltétlenül a sörösüvegre gondolok, bár vitathatatlan, hogy az is nagyon fontos. Beszéljünk inkább az ablakokról, amelyek amellett, hogy fénnyel töltik meg házunkat/lakásunkat, fontos szerepet töltenek be a hőszigetelésben is.

Az üvegnek azonban vannak bizonyos hátrányai, amelyeket a tudósok régóta próbálnak orvosolni. Most egy új, üvegszerű anyag jelenthet megoldást ezekre a problémákra.

Az anyag neve polimeralapú mikrofotonikus multifunkcionális metaanyag, de ha akarsz spórolni magadnak egy kis levegőt, akkor szimplán csak PMMM.

A német Karlsruhei Műszaki Intézet kutatói fejlesztették ki, és a Nature Communications című tudományos folyóiratban közölték az eredményeiket.

Miért jobb az új anyag, mint a hagyományos üveg?

A PMMM egyik legfőbb előnye, hogy nemcsak tisztább, mint a hagyományos üveg, hanem sokkal hatékonyabban tartja kint a hőt, amely a normál üvegen keresztül bejutna otthonunkba.

A kutatás vezetője, Gan Huang elmondta, hogy az anyagot tetőkbe és falakba szerelt ablakoknál is fel lehet használni, sőt komplett falakat vagy tetőrészeket lehet vele helyettesíteni. Ráadásul úgy törik meg rajta a fény, hogy az anyag belülről áttetsző, de kívülről állítólag nem lehet belátni rajta. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik szeretnék, ha otthonukba több természetes fény jutna anélkül, hogy állandóan függönyöket, vagy különböző redőnyöket kellene húzogatni, és ezzel párhuzamosan tisztítani.

A PMMM szuperképessége

Az új “üveg” valódi különlegessége a radiatív hűtési képesség. Ez a technológia a Föld légkörébe érkező infravörös hullámokat univerzális hőelnyelőkkel hasznosítja, így saját magát “felhevítve” veri vissza a meleget (Nem tiszta teljesen a dolog? Semmi gond, itt van még segítség a témához). A kutatók szerint az új üvegszerű anyag hat fokkal hűvösebbé tette a tesztelt szobát, mint a környezeti levegő hőmérséklete.

Öntisztuló felület

Az anyag másik figyelemre méltó tulajdonsága az öntisztuló képessége. A felületet mikroszkopikus piramisok borítják, amelyek egy vékony légréteget képeznek a vízcseppek alatt, így azok egyszerűen leperegnek az üvegről, magukkal sodorva a koszt és a port.

A PMMM anyag számos előnye révén hozzájárulhat a fenntarthatóbb és kényelmesebb épületek kialakításához, hiszen csökkenti az energiafogyasztást és javítja az életminőséget.