Magic Kovács Miklós 2024. 07. 07.

Csak nyugdíjasok élhetnek ebben a titkos paradicsomban

Vannak komoly luxussal kecsegtető idősotthonok, de amit Floridában felhúztak, az gyakorlatilag egy külön, zárt világ, ahol a nyugdíjasok úgy élnek, mint a tinédzserek a nyári szünetben - csak éppen ez a szünet soha nem ér véget.

A helyet egyszerűen csak “The Villages“, vagyis falvak névre keresztelték, és ez fedi a valóságot. Kis települések elszórva egy nagy zöld területen, itt nincsenek üzemek, lepukkant kerületek, szemét: a hely olyan, mintha egy Disney World lenne, csak éppen golfkocsikkal és nyugdíjasokkal. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg közelebbről ezt a bizarr, mégis lenyűgöző közösséget!

Honnan jött ez az őrület?

A hely tipikus amerikai sikertörténet: az 1960-as években Harold Schwartz, egy michigani üzletember úgy döntött, hogy Floridában próbál szerencsét. Kezdetben mobilházakat árult, de aztán rájött, hogy az igazi üzlet nem a házakban, hanem az örök nyaralást nyújtó életmódban van.

Az eredeti elképzelés egy kis nyugdíjasközösség volt, de Schwartz és fia, Gary Morse nem álltak meg itt. Folyamatosan bővítették a területet, és mára a The Villages nagyjából 83 négyzetkilométeres, gigantikus “játszótér” lett az idősek számára. 

Itt minden van, éttermek, boltok, parkok, plázák, bulihelyek, és golfpályák. fotó: Michael Warren/Getty Images

Itt minden van, éttermek, boltok, parkok, plázák, bulihelyek, és golfpályák. fotó: Michael Warren/Getty Images

Számok, amiktől leesik az állad

Gyakorlatilag felhúztak egy nagyobb Nyíregyházát, de kifelejtették a panelházakat, és a lakóházak mellett a golfpályákra koncentráltak.

  • Több mint 132 000 lakos él itt (2021-es adat), akik
  • 55 golfpályán kereshetik a lyukakat,
  • több mint 100 úszómedencében lubickolhatnak,
  • a klubok száma pedig 3000 felett van.

A The Villages gyakorlatilag egy saját gazdasággal rendelkező miniállam. Van három városközpontja, saját újságja, rádióállomása és még egy kórháza is. Bátran kijelenthetjük, hogy ez nem egy átlagos nyugdíjasotthon.

Fiatalok kizárva

Mivel időseknek szól, ezt a szabályt komolyan veszik. Nem elég, ha valaki gazdag és szereti a golfot, a nyugdíjasok luxusfalvaiba csak 55 év felettiek költözhetnek be. Ők jogosultak az ingatlanok megvásárlására, és az sem jelent egérutat, hogy a nagyi nevére vesz valaki ingatlant, majd 30 évesként rázza a papik között az esti buliban. A fiatalabb családtagok ugyanis maximum 30 napig tartózkodhatnak a területen, nincs hosszú nyár az unokáknak. 

Kedvelt közlekedési eszköz a golfkocsi, erre méretezett külön benzinkút is van a területen. fotó: fotó: Michael Warren/Getty Images

Kedvelt közlekedési eszköz a golfkocsi, erre méretezett külön benzinkút is van a területen. fotó: fotó: Michael Warren/Getty Images

Aki 55 felett van, annak viszont saját korosztályával egy kis szelet álomélet jár: délelőtt golfozás, délután úszás, este tánc és koktélozás. És mindezt golfkocsival közlekedve, mert itt ez az uralkodó közlekedési eszköz. Külön benzinkút van ezeknek az eszközöknek, valamint saját kiépített úthálózat, a programokról, koncertekről pedig külön mobilos applikáción lehet értesülni. Olyan ez, mint egy óriási játszótér, csak éppen nem homokozóval, hanem koktélbárokkal.

Ez a hely egy teljesen új életstílust kínál az időseknek. Itt a csendes, hintaszékben üldögélés helyett bulizni kell, sportolni, új dolgokat tanulni és új kapcsolatokat kialakítani. Ez a környezet annyira serkenti az újdonság iránti vágyat az idősekben, hogy a pletykák szerint sok a túlfűtőtt parti, a swingerbuli, ahol nem csak véleményt cserélnek a résztvevők. 

Aki elmúlt 55 éves, szeretne amolyan filmdíszletben élni, imádja a golfot, azoknak jó öregkort nyújt ez a hely. Ezek az emberek pedig egyre többen vannak, az építkezések folyamatosak, a legolcsóbb házak 100-110 millió forintnyi dollárért vásárolhatók meg, itt tényleg csak arra kell figyelni, hogy négy koktél után ne hajtson senki a házak közötti tavakba, mert azokban aligátorok tanyázhatnak. 

Kép(ek) forrása: fotó: Michael Warren/Getty Images