Magic Fehér Patrik 2024. 07. 17.

Gyalog is kihívást jelent a világ legszűkebb utcája

Itt egyszerre csak egy ember fér el, ráadásul a legtöbben csakis oldalazva. Nem klausztrofóbiásoknak való hely, az biztos!

A németországi Reutlingen települése nem mondható ismert turistacélpontnak, pedig a 117 ezres városnak több látnivalója is akad. Mind közül kiemelkedik azonban a világ legszűkebb utcája, a Spreuerhofstraße. Ez egy 50 méter hosszú, átlagosan 40 cm széles rész a házak között, melyet már hivatalosan is utcának lehet nevezni.

Legszűkebb pontján mindössze 31 cm széles az utca,

melyet a város nagyjából 80 százalékát elpusztító 1726-os tűzvész után alakítottak ki. Eredetileg valószínűleg nem is volt utca, inkább egy menekülőútként szolgálhatott ez az egykori Spreuerhof gabonaraktár dolgozói számára. A szűk szakasz a helyi turizmus fellendítésének érdekében került be még 2007-ben a Guinness-rekordok közé, elvéve a címet egy angol utcától.

Kép: Jonas Schöll/picture alliance via Getty Images

Kép: Jonas Schöll/picture alliance via Getty Images

Természetesen az utca szélessége nagyban függ attól, milyenek az azt körbeölelő épületek. Az egyik esetében nem kellett sok, hogy tönkretegye a rekordot: elkezdett dőlni az utca felé, veszélyeztetve gyakorlatilag az egészet. 2013 októberében végül a városvezetés megvásárolta a kulcsfontosságú ingatlant, és elkezdte felújítani, hogy a rekord náluk maradhasson.

Kissé furcsa is egyébként, hogy a Guinness-rekordoknál a reutlingeni utca nevét találjuk. Talán nem hitelesítették, még, de a franciaországi Gassin nevű faluban található egy 25 méter hosszú utca, mely mindössze 29 cm széles, és itt tényleg csak oldalazva lehet elférni -feltéve ha nem túlsúlyos az ember, mert úgy lehetetlen az átkelés!

Gassin (Kép: Getty Images)

Gassin (Kép: Getty Images)

Forrás: Wikipédia
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jonas Schöll/picture alliance via Getty Images