Magic Fehér Patrik 2024. 09. 12.

Kubába repít egy budapesti luxusétterem újítása

Elsők között láttuk Budapest egyik előkelő éttermének újítását. Egy világhírű rum a fővárosba költözött, az italt különleges esten kóstoltuk meg.

Budapesten, a Szabadság tér szomszédságában található a Verno House hotel. Ennek aljában működik a FLAVA Kitchen & More nevű étterem, melyet a Michelin Guide korábban felvett ajánlott éttermeinek listájára (ez kb. a csillag előtti szintet jelenti).

Nemrég a First Class ide volt hivatalos abból az apropóból, hogy bejelentsék, az étterem stratégiai együttműködést köt az Eminente nevű rummárkával. A partnerség hátterét segít megérteni, ha megnézzük, pontosan milyen helyről és milyen italról van szó.

A FLAVA atmoszférája a szálloda városidzsungel-stílusát tükrözi, ez szembeötlő volt, amikor a hotel felőli oldalon léptünk az étterembe. A kínálat összeállításánál a világ szinte összes konyhájának sajátosságát igyekeztek felsorakoztatni, de dominálnak az észak-afrikai, latin-amerikai és közel-keleti ihletésű finomságok.

8 fotó megtekintése

 

A kulináris élményeket a kiváló italok fokozzák tovább: itt jön képbe a luxusmárkákat tömörítő LVMH cégcsoport csúcsrumja, az Eminente is. Az ital a 19. századi kubai rum reneszánszát testesíti meg, és itt tényleg kimondható, hogy eredeti, minden összetevőjében kubai italról beszélhetünk. Magyarországra a Reserva és a Gran Reserva változatok érkeztek meg eddig, ezeket 7 és 10 évig érlelik tölgyfahordókban.

Az Eminente rumokkal a közelgő hónapokban több tematikus, kubai hangulatú, a márka termékei által inspirált eseményen ismerkedhetnek meg majd a vendégek, a tervek szerint havonta rendeznének ilyet az étteremben. Maga a bejelentés is egy ilyen kubai estet idézett meg, ahol magában megkóstoltuk a Gran Reservát, illetve több, a rumból készült koktélt egy háromfogásos vacsora mellett.

Kubába repít egy budapesti luxusétterem

Miközben a sötétebb színű, 43,5 százalék alkoholtartalmú ital komplex ízével ismerkedtünk, elhangzott egy érdekes adat. A hordóban érő ital a kubai melegebb klímán évi 8-10 százalékot veszít térfogatából. Tízéves érési időnél kiszámolható, hogy az eredetileg eltett folyadéknak kicsivel több mint fele eltűnik, mire a palackozásra kerül a sor! Sűrűbb is a rum a víznél, ez látszik a pohár falán lévő megfolyáson.

A rendkívül fűszeres, karakteres aromákat egy itthon még kevésbé megszokott vacsorakoncepció követte. Egyfelől az ételeket nem személyre szabottan kapták a vendégek, külön tányérokon, hanem megosztva. Persze mindenki kiszedhette az elfogyasztani kívánt fogásokat a saját tányérjára, mindenesetre ilyen jellegű megoldással nem sok helyen találkozni. A sharing koncepció egyébként a mediterrán országokban igencsak divatos, ám Skandináviában például elképzelhetetlennek tartják.

A vacsorakoncepció másik szokatlan tulajdonságát maga a rendezvény hangulata jelentette. Az élő zene mellett a jelenlévőket táncosok is szórakoztatták, akik lelkesen – és sikeresen – invitálták a vacsorázó közönséget egy közös táncra. Egy vacsoránál több, de egy bulinál azért kevesebb – minek is nevezzelek? Bármi is legyen az ilyen rendezvények neve, egyelőre ezek sem megszokottak itthon – külföldön viszont annál inkább.

Kubába repít egy budapesti luxusétterem

Estünk menüsora teljes mértékben idézte a latin-amerikai konyhát mind fűszerek, mind alapanyagok tekintetében. Salsás-halas tacóval és guacamolés chipsszel indítottunk, melyet egy citrusos ízvilágú, pezsgős-vermutos-rumos koktéllal kísérhettünk. Az Eminente erőteljességére jellemző, hogy néhány falat után a koktélból is kitűnt az íze, természetesen már szolidabban, mint a tiszta, tömény rumnál.

A főételek önmagukban is elvitték volna a show-t: a marharagu, a rák- és csirkenyársak vagy épp a sült ananász miatt is megérte volna a részvétel az eseményen. Nem vagyok édesburgonya-rajongó, de ezúttal ez a köret is lenyűgözött. Ekkor jött meg a hozzám legközelebb álló koktél, az újragondolt mojito: a citrusféléket csak lime képviselte, a rumot pedig természetesen az Eminente.

Kubába repít egy budapesti luxusétterem

Megosztott desszertestányérunkon a meleg fahéjas babkára halmozott hideg mangósorbet várta, hogy bepusziljuk. Talán itt jött ki a sharing koncepció legnagyobb hátránya. Az olvadó sorbet a ragadós tésztával nem volt kényelmesen fogyasztható kombináció, de azért finom volt. Maradásra és az est folytatására egy, a negronira hajazó erősebb koktél bírt, jókora darab tiszta jégre töltve.

Összességében az est kiváló volt, és képes volt újat nyújtani. Utóbbi garantált lesz ezen a helyszínen, ugyanis az Eminente új italait ebben az étteremben lehet majd először megkóstolni Magyarországon.