Style Fehér Patrik 2023. 02. 14.

Nyugdíjazott repülőikon előtt tiszteleg ez a luxusóra

Megérdemel minden tiszteletkört a Jumbo Jet, vagyis a Boeing 747-es. Az emberiséget hosszú évtizedeken át szolgáló repülő előtt a Breitling óragyártó is fejet hajt.

Már decemberben kész volt, de teljes pompájában február elején gördült ki a gyárból az utolsóként legyártott, szám szerint 1574. Boeing 747-es. A Jumbo Jet 1969 óta íródó történetével a repüléstörténet része lett, megjelenésével olyan távoli városok közvetlen összeköttetése valósult meg légi úton, ami korábban nem volt lehetséges.

Nyugdíjazott repülőikon előtt tiszteleg ez a luxusóra

A csaknem 500 utas szállítására képes, 68,5 méter hosszú, hatemeletnyi magas, négy hajtóműves repülőnél vannak már hatékonyabbak. Méretben az újdonságok hasonló értékeket tudnak, de a feladatot két hajtóművel is megoldják, ez ágyazott meg a 747-es végének. Ettől függetlenül elvitathatatlanak az érdemei, nélküle a NASA űrprogramjai sem valósulhattak volna meg.

Érdemes tehát minden tiszteletre a Jumbo Jet. Így gondolták ezt a Breitlingnál is, akik előálltak népszerű modelljük, a Navitimer egy speciális különkiadásával. A Navitimer B01 Chronograph 43 Boeing 747 létrejötte szinte automatikus volt, tekintettel arra, hogy az alapmodell nem sokkal 1952-es bevezetése után az AOPA, vagyis a légijármű-tulajdonosok és pilóták szövetségének hivatalos órája lett.

Nyugdíjazott repülőikon előtt tiszteleg ez a luxusóra

A természetesen 747 példányban készülő kronográf kinézete az eredeti 747-es mintázatára hajaz, az első gépek krémfehér színűek voltak, oldalukon végigfutó vörös csíkkal. Az óra vörös területén a figyelmes szemek ki is szúrhatják a Boeing 747 feliratot.

Nyugdíjazott repülőikon előtt tiszteleg ez a luxusóra Nyugdíjazott repülőikon előtt tiszteleg ez a luxusóra

43 mm átmérőjű rozsdamentes acélházában a Breitling B01-es kalibere dolgozik, ahogy arra az óra neve is utal, az átlátszó hátlapon keresztül pedig a működésébe is belelátni. Járástartaléka 70 óra a fém- vagy krokodilbőrszíjas időmérő eszköznek, ára pedig 9400 dollár (3,3 millió forint) a Breitling hivatalos oldala szerint.