Style Fehér Patrik 2023. 03. 01.

Túl drágák az iskolatáskák, a szülők bérelhetik őket

Az ikonikus formájú iskolatáska ára az elmúlt években jelentősen megemelkedett, ezért bevezettek egy új rendszert, mely kevésbé terheli meg a szülők pénztárcáját.

Míg Európában számos helyen a tanév nyár végén, ősz elején kezdődik és a következő nyárig tart, addig Japánban ezekben a napokban vakargathatják a fejüket a szülők, hogy mindent beszereztek-e csemetéik tanévkezdéséhez április elejéig. Az áremelkedések őket sem kímélik: a bevásárlólista leghúzósabb tétele egyértelműen az iskolatáska, melynek ára az elmúlt tíz évben bő másfélszeresére emelkedett.

Napjainkban a japánok ikonikus, bő százéves múltra visszatekintő randoszeru táskáját átlagosan 56 ezer jenért (145 ezer forintért) kapja meg a szülő – ez nemcsak magyar szemmel számít horrorisztikus árnak. Vannak olcsóbb megoldások is, de azért a japánok nagy része ragaszkodik ehhez a táskaformához, melyre túlzás nélkül mondhatjuk, hogy történelmük része.

A randoszeru

Ezen a táskák őseit már az Edo-kor (a 17. század elejétől a 19. század második harmadáig) óta használták:  számos nyugati reformot vezettek be az országban, az egyik a hadsereg felszerelését érintette. Új hátizsákot kaptak a katonák, mely formában nagyon hasonlított a modern randoszerura, de még szövetből készült.

 

1885-ben a Ninkó császár által alapított iskolába járó nemesi családok gyerekeinek megtiltották, hogy riksával vagy lovas szekérrel hordják őket. 1887-ben az egyik gyermek iskolakezdési ajándéknak megkapta a keményített bőrből készült katonai táskát, azaz az első modernebb randoszerut, hogy abban hordja motyóját a suliba.

 

Ezt követően még évtizedek teltek el, hogy a már akkor sem olcsó táska meghonosodjon Japánban, de a második világháború utáni gazdasági fellendülés lehetővé tette, hogy az 1960-as évektől kezdve kötelezővé tegyék az általában fekete, de más színekben is elérhető, fémalkatrészekkel összefogott hátizsák használatát.

Túl drágák az iskolatáskák, a szülők csak bérlik őket

Az egyik randoszerugyártó belátta, hogy ezt az árszintet számos szülő nem tudja kigazdálkodni – számolt be a SoraNews24. A Kokuho márka ezért előállt egy előfizetéses bérlési rendszerrel, melynek lényege, hogy havidíjért cserébe kapja meg a gyermek a táskát. Többféle csomagból lehet választani, de már a legolcsóbb, 990 jenes (2575 forintos) konstrukció is lehetőséget ad arra, hogy 250 különböző dizájn közül válasszon a család táskát, melyet, ha kedvük tartja, három hónap után le is cserélhetnek. A drágább előfizetési csomagok gyakoribb cseréket és több dizájnlehetőséget tesznek elérhetővé.

A bérlés nagy előnye, hogy három év folyamatos előfizetés után a család meg is tarthat egy táskát. Mindezt úgy, hogy az adott időszak alatt befizetett bérleti díj összeadva 35 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos randoszeru ára, ráadásul azt a pénzt sem egy összegben adják ki.

Képek: Getty Images