Style Fehér Patrik 2023. 03. 10.

Jó okkal maradt le a kijelző erről az elegáns okosóráról

Hiányosságának köszönhetően pont óraként nem használhatjuk az okoseszközt, így sokkal szemrevalóbb kiegészítőt kapunk, ami azért tud néhány hasznos trükköt.

Nem olyan régen kezdtem el a telefonommal folyamatosan kapcsolatban lévő okoseszközt hordani a csuklómon. Az értesítéskor megrezzenő, illetve felvillanó kütyü gyakran elvonja a figyelmet, olyan szituációkban is, amikor ez nem veszélytelen, ilyen például a vezetés.

Ettől nem kell tartani a Nowatch esetében: a kütyüről részben az állandó figyelemelterelés miatt száműzték a kijelzőt és hangolták lágyabbra a rezgéseket. A világító pixelhalmaz helyére drágakövet lehet rakatni, és ezzel el is készült a stílusos okosóra, csak épp órafunkció nélkül.

Elegáns okosóra, képernyő nélkül

Az időt tehát nem mutatja a Nowatch, mely magyarul kb. nemórát jelent. A készüléket a Philips szenzoraival szerelték fel, ezekkel számos életfunkció monitorozható. Többek között a verejtékmirigyek aktivitását, a pulzust, a mozgást és az alvásképeket elemezve a rendszer visszajelzést ad az egyén stressz-szintjével, hangulatával kapcsolatban, emellett pedig tanácsokat, javaslatokat tesz az órához tartozó telefonos alkalmazáson keresztül. A végső cél természetesen egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élet.

Elegáns okosóra, képernyő nélkül

Másik oka is volt az eszköz megszületésének: Hylke Muntinga vezérigazgatót 2019-ben diagnosztizálták egy ritka genetikai rendellenességgel, melynek következtében el is veszítette szeme világát. Ekkor döntötte el, hogy segítene az embereken azzal, amit ő is el szeretett volna érni: hogy minél többet kihozzanak életük minden pillanatából.

Elegáns okosóra, képernyő nélkül

A rozsdamentes acélból készült, kiviteltől függően arannyal vagy ezüsttel bevont óra átlagos használat mellett akár napokat is kibír egy töltéssel. Személyre szabhatóságát növeli, hogy 12-féle, fenntartható forrásból származó bőrből készült szíj közül választhat a vevő, aki kifizet a Nowatchért 500 dollárt, átszámítva közel 180 ezer forintot. A vételárat tovább növelik a számlap helyét elfoglaló drágakövek 25-219 dollárral – a csúcskivitelt a kék színű lazuritos változat jelenti.