Style FIRSTCLASS 2023. 03. 21.

Viszik, mint a cukrot – lemezgyárat vásárolt a Metallica

Csúcsra ért a retró, mások mellett a Metallica is annyi bakelitlemezt ad el, hogy egyszerűen jobban megérte nekik egy teljes lemezgyárat vásárolni. Idén is nagy lesz a pörgés...

A Metallica kétségkívül a világ legnagyobb heavy metal-zenekara, a már több mint 40 éve létező San Franciscó-i banda generációkat ragadott meg, turnéik a mai napi telt házasak, pályafutásuk alatt pedig több mint 125 millió lemezt adtak el.

Érdekesség, egyben cikkünk apropója, hogy a ’80-as évek után újra egyre többet és többet vinilként/bakelitként visznek, ezért úgy döntött a zenekar, inkább megvásárolják a lemezeket gyártó céget, hiszen miért is ne menjen közvetlenül az ő zsebükbe a haszon?

Az üzletet a múlt héten jelentették be, melynek keretében a Metallica többségi tulajdont – és igazgatótanácsi székeket – szerzett az USA egyik legnagyobb, 1996 óta működő lemezgyárában, a Furnace-ben.

A lépés teljesen érthető, hiszen a retró, a nosztalgia uralja a popkultúrát, így a másfél évtizede jobbára csak az audiofilek és hardcore zenerajongók rétegszórakozásává visszaszorult „bakelitek” reneszánszukat élik a 2010-es évtized óta.

Újra menő a fekete korong (Fotó: Getty Images)

Újra menő a fekete korong (Fotó: Getty Images)

A Metallica például csak tavaly 990 ezer darabot adott el belőlük – nyilván nem kis részben a szintén a nosztalgiára építő Stranger Thingsnek köszönhetően, hiszen a sorozat egyik kulcsjelenetében az 1986-os Master of Puppets is felcsendült.

Nem csak a Metallica-bakelitek fogynak jól, a feljebb említett trend általában is mérföldkőhöz ért tavaly: az amerikai zeneipari szakmai szervezet, az RIAA adatai alapján 1987-et követően 2022-ben újra több vinilt adtak el, mint CD-t (41 és 33 millió).

Ami a Metallicát illeti, idén is komoly vinil- és egyéb értékesítésekre számíthatnak, hiszen a 2016-os Hardwired… to Self-Destruct után 72 Seasons címmel új stúdiólemezt adnak ki – a tavaly év vége óta ízelítőként megjelent kislemezek alapján részben épp a gyökerekhez visszanyúló dalokkal. Az április 14-i lemezmegjelenést természetesen világ körüli turné is követi.

Forrás: Gizmondo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images