Style Kováts Olivér 2023. 05. 05.

Most Hamiltonék is ezt az órát hordják

A Mercedes Forma-1-es csapatával folytatott együttműködése keretében különleges órával, pontosabban óraszíjjal hangol a Miami Nagydíj hétvégéjére az IWC luxusóra-gyártó. Lewis Hamilton és George Russell csuklóján is gyakran láthatjuk majd ezt a kronográfot a következő napokban.

A hétvégén a Miami Nagydíjjal folytatódik a 2023-as Forma-1-es szezon, a világbajnokság idei első amerikai versenyhétvégéjére pedig nemcsak a Mercedes csapata, de annak egyik évtizedes támogatója, az IWC is gőzerővel készül.

A Pilot’s Watch Chronograph Mercedes-AMG Petronas Formula One Team névre hallgató, 41 mm-es tokátmérőjű óra esetében a Miami Pink gumiszíj jelenti a legfőbb változást, ami elsősorban a miami életérzést hivatott visszaadni. A luxusóra-gyártó kronográfja a brackley-i F1-es istálló első hivatalos csapatórája, amit kifejezetten a tervezők, az aerodinamikusok, a versenymérnök és -stratégiák, valamint a szerelők szenvedélye és elkötelezettsége iránti tisztelet jegyében alkottak meg.

5 fotó megtekintése

Minden csapattag, így a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, valamint csapattársa, George Russell is viselni fogja Miamiban az alkalmi, különleges stílusú IWC karórát, de a két versenyző tűzálló versenyfelszerelésén is visszaköszön, legalábbis ami a megjelenést illeti. Ennek alapjával még egy évvel ezelőtt, a Forma-1 miami bemutatkozásakor rukkoltak elő, aminek egyik sajátossága, hogy merev, 5-ös fokozatú titánból készült – ezt az anyagot az 1980-as években kezdték el alkalmazni az óragyártásban, természetesen a svájci vállalat az elsők között volt.

Fotó: IWC Schaffhausen

Fotó: IWC Schaffhausen

Kiemelkedő szilárdság-sűrűség arányának köszönhetően a titánötvözet 45 százalékkal könnyebb az acélnál, de az autóiparban is alkalmazzák, például az extrém mértékű szennyeződéseknek kitett alkatrészek (pl. motorszelepek) gyártásához. Nem elhanyagolható, de annak tudatában, mennyire masszív, egyáltalán nem meglepő szempont az sem, hogy a titán korrózióálló és bőrbarát.

Fekete számlapját a Petronas maláj olajvállalatra jellemző türkizzöld színnel díszítették. Alatta az IWC 69385-ös kaliberű szerkezete lapul: az oszlopkerekes kialakítású, robusztus kronográf 242 részből áll össze, működését ráadásul titok sem övezi, a hátlapjához ugyanis zafírüveget használtak. A automata, kétirányú felhúzású rugóban 46 órányi teljesítménytartalék rejtőzhet.

Fotó: IWC Schaffhausen

Fotó: IWC Schaffhausen

A miami F1-es hétvége alkalmából bemutatott rózsaszín gumiszíjnak akad egy türkizzöld párja is, amit a Miami Pink-szíj mellé adnak, azonban az csak korlátozott ideig érhető el, kétéves nemzetközi garanciával. Ennek persze meg is kérik az árát: az óra 8350 dollárért (kb. 2,8 millió Ft) kapható – de ilyen az, ha a Forma-1 fényűzése és a luxus találkoznak egymással.

Forrás: IWC
Kép(ek) forrása: IWC