Style Kováts Olivér 2023. 05. 06.

Összecsukható telefont villantott a Google

Korábban ilyen jellegű telefont még nem dobott piacra az amerikai techvállalat, a mostani lépés viszont még jobban elmérgesítheti a Samsunggal való kapcsolatát.

Hivatalosan a jövő héten, a vállalat egyik nagyszabású rendezvényén mutatkozik be a Google első összehajtható telefonja, a technológiai óriás viszont már most megosztott némi ízelítőt a készülékről.

A Pixel Fold eddig nem látott részletei alapján úgy vélik a szakértők, a Google új telefonja elsősorban a Samsung Galaxy Z Fold számára lehet veszélyes rivális, hasonlóan is nyílik szét, mint a dél-koreaiak eszköze.

Az előzetes, a CNBC által korábban kiszivárogtatott információk szerint a Google Pixel Fold vízálló lesz, továbbá egy zsebben is minden gond nélkül elfér. Képernyőjének átmérője 7,6” (19,3 cm), a tömege pedig 283 gramm, vagyis nehezebb, mint a Galaxy Z Fold. Cserébe viszont nagyobb akkumulátort kap, ami egy töltéssel 24, de csökkentett üzemmódban akár 72 órán át is képes működni.

Még inkább más megvilágításba helyezheti a Google és a Samsung kapcsolatát is az új készülék megjelenése. Az elmúlt időszakban többször is szárnyra kapott a hír, miszerint az ázsiai techvállalat leváltaná a Google-t mint alapértelmezett keresőmotort a készülékein. A tervezett lépésben azonban bökkenőt jelent, hogy ezzel – legalábbis az Egyesült Államokban – más népszerű Google-szolgáltatásokhoz is elveszítené a hozzáférést.

Eközben a CNET arról számolt be, hogy az Apple is dolgozik a saját, hajlítható iPhone-ján, ennek megjelenésére viszont 2025-ig szinte biztosan várni kell. Ugyanakkor a Google lehet az első cég, ami megoldást talált az összecsukható okostelefonok gyerekbetegségeire, amik miatt sok alkalmazás és játék nem fut megfelelően a piacon jelenleg elérhető készülékeken, például az automatikusan méretet váltó alkalmazások kifejlesztésével.

A Google május 10-én, vagyis jövő hét szerdán leplezi le a Pixel Foldot a nagy nyilvánosság előtt, mindemellett várhatóan arra is fény derül, milyen befektetésekre készül a mesterséges intelligencia világában.

Forrás: CNBC, CNET, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images