Style Fehér Patrik 2023. 06. 01.

Ütött-kopott fákat használtak fel a Toyota karóráihoz

Nem a kitaposott utat járta be a Toyota motorsportrészlege, amikor partnert kerestek saját órájuk megalkotásához. A kiválasztott cég különleges eredménnyel rukkolt elő.

A motorsportban érintett autómárkák vagy csapatok szinte kivétel nélkül nagy presztízsű, illetve ismert óragyártókkal állnak össze. Elég csak körbenézni a különböző szériák rajtrácsain, és keresni a logókat az egyes autókon, illetve a reklámtáblákon: Rolex, Tudor, Hublot, Richard Mille, IWC és így tovább.

Mindezzel nemigen törődött a Toyota Racing Development, a japán márka észak-amerikai motorsport-tevékenységeit koordináló részlege: ők valami igazán egyedivel akartak előrukkolni, kicsit a kereteken kívül gondolkozva. Így leltek rá a fenntartható anyagokkal és technológiákkal dolgozó Original Grain óragyártó vállalkozásra. A tízéves múltra visszatekintő, családi cég specialitása, hogy óráik egy részében faanyagot is használnak. A felelős erdőgazdálkodásból származó nyersanyag mellett előszeretettel kísérleteznek faipari termékekből visszaforgatott anyagokkal: készítenek óralapot whiskey-s hordó dongájából, katonai lőszeres láda deszkáiból, régi gitárok testéből vagy stadionlelátók öreg padjaiból. Óraműveik automata vagy napelemes szerkezetűek, így elemcsere nélkül, környezetbarát módon használhatók.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Original Grain (@originalgrain) által megosztott bejegyzés

A Toyota Racing Developmenttel közösen megalkották a Solar Octane kollekciót, benne három órával, melyeket a TRD három különálló részre bontható utcai tevékenységéhez lehet kötni: a TRD Sport és a TRD Off-road órákon a Toyota Tundra TRD Pro pickup stíluselemei köszönnek vissza, míg a TRD Pro egy csontváz-óra: az alumíniumvázba szerelt automata szerkezet szemből és a hátlap felől is látható. A képre kattintva galéria nyílik!

7 fotó megtekintése

A három órából egyenként 250-250 darab készült, és jár hozzájuk az acélszíj mellett egy vászonból vagy szilikonból készült sportszíj is. Az átszámítva 218, illetve a TRD Pro esetében 275 ezer forintos órák vásárlása után az Original Grain figyel a környezetre, és egy-egy facsemetét is elültetnek eladott példányonként.

Díszdobozban a TRD Pro modell

Díszdobozban a TRD Pro modell

Forrás: Original Grain, Smarter Media
Kép(ek) forrása: Original Grain, Toyota