Style Fehér Patrik 2023. 07. 30.

Véletlen hiba eredménye a világ legnépszerűbb parfümje

Száz éve rajong a nők egy része a Chanel No. 5 illatáért, melyet nem is ismertünk volna meg, ha nincs egy asszisztens, aki az egyik alkotóelemből nem tölt túl sokat az elegyhez.

Tudod, mi a közös Marilyn Monroe-ban, Brad Pittben vagy épp Nicole Kidmanben? Mindhárom hollywoodi híresség arcát adta a Chanel No. 5-hez, a világ egyik leghíresebb parfümjéhez. Az illat már több mint száz éve bolondítja meg orrunk receptorait – most megmutatjuk, hogyan is kezdődött a sikertörténet.

Kép: Francis Dean/Corbis via Getty Images

Kép: Francis Dean/Corbis via Getty Images

A sztorit Coco Chanel francia divattervező aktuális szerelme, illetve annak ismerőse indította el. A hölgy az első világháború közepette, már sikeres divatüzlettel a háta mögött találkozott Ernest Beaoux orosz parfümőrrel, azzal a céllal, hogy a ruhák mellett saját illatot is kínáljon az haute couture, vagyis a 20. századi francia elegancia úttörőjeként.

Chanel természetesen valami különleges, azonnal felismerhető, egyedi végeredményre vágyott, komplex illattal, mellyel a személyiségét tudja reprezentálni. A kísérletezésbe hamar bele is vágtak, számos egzotikus, napjaink parfümjeiben is használt anyagot kipróbáltak. Sokáig dolgoztak, végül azonban egy szerencsés véletlennek köszönhetően megszületett a ma is ismert parfüm.

Coco Chanel 1915-ben (Kép: Photo12/Universal Images Group via Getty Images)

Coco Chanel 1915-ben (Kép: Photo12/Universal Images Group via Getty Images)

Az egyik mintához egy asszisztens véletlenül több aldehidet adott, mint a többihez. A vegyi anyag természetes illatfokozóként működik, emellett a szél és a frissen szárított ruhák illata juthat róla eszünkbe. Chanelben is ez idéződött fel, amikor megszagolta az “elrontott” mintát: eszébe jutott annak a mosónőnek az illata, akit háztartásukban alkalmaztak, de elhunyt, amikor Coco még csak 12 éves volt.

De miért lett ötödik számú az illat? Ennek magyarázata egyszerű: az orosz parfümőr tíz prezentált keverékéből ez volt az ötödik. Az ötös számban egyébként is nagyon bízott a nő, így már ez önmagában jó jel volt. Megjelenését tekintve is maradt az ötösöknél Coco Chanel: a parfümöt először szűk körben, 1918. május 5-én mutatta be Párizsban, majd három év múlva sor került a világpremierre is.

Azt aligha kell magyarázni, hogy azóta milyen sikereket ért el az illat. 1959-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumba is egy üveggel belőle. A parfüm összetevői minimálisan változtak csak az idők során, a legjelentősebb alapanyag, ami kikerült belőle, az a cibetpézsma, a cibetmacskák egyik mirigye által termelt váladék.

Forrás: Luxury Launches
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Daniel Reinhardt/picture alliance via Getty Images