Style Baka Gábor 2023. 08. 05.

800 milliót fizetett a szupersztár egyetlen kártyalapért

Meglett a gyűjtögetős kártyajáték egyedi lapjának végleges gazdája, az alternatív rapper Post Malone minimum sok száz millió forintnak megfelelő pénzt fizethetett a ritkaságért.

Ahogy a FirstClasson is megírtuk néhány hete, a gyűjtögetős kártyajátékok egyik legrégebbi és egyértelműen legnagyobb, legismertebb márkája, a Magic: The Gathering (MTG) nemrégiben Gyűrűk urá-s kiegészítő kollekciót adott ki, melyben teljesen egyedi, szó szerint egy példányban készült lapként „Az Egy Gyűrű” is piacra került.

Azt persze senki nem tudhatta, hol, melyik csomagból bontják majd az ultraritka lapot – már ha egyáltalán, hiszen arra is volt esély, hogy a pakk örökre egy bolt raktárában porosodik –, az viszont biztos volt, hogy a gyűjtők elképesztő összegeket is megadnak érte, ha felbukkan. Egy New York-i szakbolt előre 1 millió dollárt, egy madridi üzlet 2 millió eurót ajánlott a megtalálónak.

Magic: The Gathering-kártyák, a háttérben játékosok (Fotó: Getty Images)

Magic: The Gathering-kártyák, a háttérben játékosok (Fotó: Getty Images)

Bár a kiadó Hasbro is mindössze 0,0003 százalékra becsülte a megtalálás esélyét, az végül meglepően gyorsan megtörtént, egy kanadai férfi, bizonyos Brook Tafton bontotta a gyűrűs lapot.

„Gyerekkorom óta játszom MTG-t, nyilván baromi lenne megtartani a kártyát, de egy magamfajta fickónak az eladás az egész életét megváltoztathatja. De mindenképp szerettem volna, ha olyanhoz kerül, aki ugyanannyira képes értékelni, mint én” – idézte a targoncásként dolgozó férfit a Wall Street Journal.

A szerencsés bontó tehát egyértelműen az eladás mellett döntött, sőt, arról is volt elképzelés, kinek adná el szívesen. Ez a valaki nem volt más, mint alternatív rap/hip-hop-előadó Post Malone. A dalait nem hallgatók számára is legalább kisfiús, de szanaszét tetovált arcáról ismerő zenész is régi Magic: The Gathering-játékos, ráadásul az elmúlt években összeszedett jelentős vagyonának köszönhetően immár a ritka lapok gyűjtője is.

A találkozásról és a kártya átadásáról a megtaláló videót is posztolt a Twitterre – bocsánat, X-re:

Az eladási ár nem derült ki, de feltételezhetjük, hogy meghaladta a már említett madridi, 2 millió eurós ajánlatot, azaz Post Malone közel 800 millió forintnak megfelelő vagy akár annál is magasabb összeget fizetett ki a szerencsés targoncásnak.

„Kár, hogy nem az enyém lett, de a játéknak így is jót tesz a dolog” – jegyezte meg a WSJ-nek a már említett spanyol üzlet tulajdonosa, Francisco Rubio.

Forrás: Robb Report, Wall Street Journal
Kép(ek) forrása: Getty Images