Style Erdős Norbert 2023. 08. 16.

Itt van Oppenheimer legendás italának receptje

Robert Oppenheimer rettentően szerette a martinikoktélt, és ezt úgy készítette vendégei számára, ahogy csak nagyon kevesen, de leginkább senki.

Az atombomba megalkotója, a Manhattan-terv vezető fizikusa, J. Robert Oppenheimer kedvenc italát hűtött pohárban, mézbe és lime-ba mártott peremmel kínálta vendégeinek, és mindig nagy sikert aratott vele. Legalábbis ezt állítják egyes források.

A maritinikoktél összetételéről évtizedek óta megoszlanak a vélemények, nincs kőbe vésett recept, leginkább a személyes ízlés határozza meg az összetevők arányát. Oppenheimer kedvenc itala is ez volt, és előszeretettel szolgálta fel, amikor különböző összejöveteleket tartott otthonában.

James Bondhoz hasonlóan Oppenheimer is inkább rázva, mintsem keverve szerette a martinit. Az Amerikai Prométheusz című Pulitzer-díjas könyvben amely a nemrég bemutatott és hatalmas sikert aratott Oppenheimer-film alapjául szolgált a szerző megjegyzi, hogy a tudós “bonyolult ceremóniával” rázta és egyedi módon készítette a koktéljait.

Oppenheimer martinija:

  • 4 uncia gin (1,1 deciliter)
  • 1/4 uncia vermut (1-2 cent)
  • méz és lime a pohár peremére

A 4 uncia gin jóval nagyobb mennyiség, mint amennyit általában egy martiniba raknak, a legtöbb martini térfogata összesen három uncia. Ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy negyed uncia vermut került a koktélba, akkor az atombomba atyja 16:1 arányban keverte a gint és a vermutot. Ez jóval több, mint a 3:1 arány, amely a második világháború körül volt bevált receptúra. Még Franklin D. Roosevelt elnök 7:1 arányú keverése is szelídnek tűnik ehhez képest.