Style Fehér Patrik 2023. 08. 21.

Mutatjuk, mennyit keresnek a legjobb női labdarúgók

Nincsenek megélhetési gondjai a legjobb női focistáknak sem, azonban messze elmaradnak bevételeik a férfi sztárok fizetéseitől.

Miközben a férfiaknál elkezdődtek már a legnagyobb bajnokságok, a női labdarúgás épp a legnagyobb ünnepén volt túl a világbajnoksággal. Ennek kapcsán megnéztük, mennyit is keresnek a világ legjobbjai: azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy messze elmaradnak a nők bérei férfitársaikétól, sok esetben reklámszerződésekkel többet kereshetnek, mint pusztán a focival.

5. Sam Kerr (Ausztrália) – “mindössze” 400 ezer dollárt keres évente a Chelsea női csapatánál a 29 éves támadó, miközben vannak olyan férfi kollégái, akik hetente tehetnek zsebre ennyit. Keresetkiegészítésnek ott van azonban szerződése többek között 13 éves partnerével, a Nike-val, ezekkel a forrásokkal együtt évente 2,2 millió dollárt (777 millió forintot) is zsebre tehet (Kép: Amy Halpin/ DeFodi Images via Getty Images)

4. Trinity Rodman (USA) – a legjobb ötből a 21 éves támadó keres a legjobban pusztán a focival (900 ezer dollár), ezt egészíti ki például az Adidas, az Oakley és a Red Bull 2,3 millió dollárra (813 millió forintra) (Kép: Noemi Llamas/Eurasia Sport Images/Getty Images)

3. Alexia Putellas (Spanyolország) – Korunk egyik legjobbja, az utóbbi két Aranylabda nyertese talán többet is kereshetne, ha amerikai lenne, de a Barcelona (0,8 millió), valamint a szponzorok együttesen 4 millió dollárt (1,413 milliárd forintot) fizetnek neki évente (Kép: Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images)

2. Megan Rapinoe (USA) – Óriási ugrással érkezünk meg a legjobbakhoz, ezzel együtt pedig az Egyesült Államokba. A 38 éves Megan Rapinoe 7 millió dollárt (2,473 milliárd forintot) keres évente, de ennek csak tizedét köszönheti amerikai klubjának (Kép: Joe Prior/Visionhaus via Getty Images)

1. Alex Morgan (USA) – Az éllovas is az Egyesült Államokban rúgja a bőrt klubszinten is. Épphogy övé az első hely ezen a listán, a különbséget csak az okozza, hogy klubjától nem 700, hanem 800 ezer dollárt kap: szponzorpénzekkel együtt a fizetése 7,1 millió dollár (2,507 milliárd forint) (Kép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)

Habár idén nem jutottak be a döntőbe, a női labdarúgás egyik nagyhatalma az Egyesült Államok – jól mutatja ezt a fenti lista is. Az amerikai labdarúgó-szövetség igyekezett kompenzálni a nők fizetését azzal, hogy egy kalapba öntötte azt a pénzt, amit a férfiak kaptak a vb-jük után 2022-ben, illetve a nők által a vb-n bezsebelt összeget. Míg a férfi válogatott 13 millió dollárral tért haza Katarból, addig a nők 3,25 milliót kerestek. Az összeg tíz százalékát a nemzeti szövetség kapta, a maradékon pedig egyenlő arányban osztoztak a játékosok. Ezzel átlagosan 300 ezer dollár (106 millió forint) jutott minden focistának.

Forrás: Man of Many
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images