Style Fehér Patrik 2023. 08. 22.

Ötletesen védekezik egy legendás kocsma a lopás ellen

Több szempontból is különleges söröző a genti De Dulle Griet, mégis egy szokás tette az átlagosnál ismertebb kocsmává.

Belgium a sörök országa, gyakorlatilag nincs olyan település, ahol ne lenne legalább egy helyi sörfőzde. Mindet megkóstolni talán egy egész élet is kevés lenne, viszont vannak helyek, ahol komoly ízelítőt kaphat az ember.

Ilyen a Gent városában található De Dulle Griet is, ahol 500 különféle sör közül válogathatnak a vendégek. Önmagában ez a tény is elég lehetne ahhoz, hogy világhírű hely legyen a belga kocsma, melynek berendezése is mesés. Érdemes szétnézni az alábbi körbeforgatható kép segítségével:

A kocsma a nevét egy hatalmas, 16,4 tonnás, a 15. század végén öntött ágyúról kapta, mellyel 150 kilós vasgolyókat lődözött a Német-római Birodalom császára, I. Miksa (Maximilian) az éppen aktuális ellenségeire. Történelmi feljegyzések szerint bevetették Utrecht ostrománál 1483-ban, napjainkban azonban békésen pihen Gentben, épp a kocsma előtt.

Elveszik a cipőd ebben a kocsmában, ha sört kérsz

A söröző neve nemcsak emiatt találó, hanem egyik népszerű italuk miatt is. Ez nem egy konkrét sör igazából, a lényeg itt a kiszerelésen van: a folyékony kenyér számos formáját kérhetik a vendégek a Max nevű pohárba, mely 1,2 literes, és külön faállvány tartozik hozzá.

Van egy fontos feltétele azonban annak, hogy valaki ezt kikérje, és ez az, ami miatt igazán híre ment a helynek: egy Max-sör előtt az embernek le kell vennie a cipőjét és bele kell azt tennie egy kosárba, melyet aztán fellógatnak a plafonra. Mindez jópofa dolognak hangzik, de a mögöttes gondolat komoly: ezzel akadályozzák meg, hogy a korsóturisták meglovasítsák az egyedi alakú poharat a kocsmából. Ha a pohár rendben visszaérkezik a pulthoz, a cipő is visszakerül tulajdonosához.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Barstool U (@barstoolu) által megosztott bejegyzés

A Max-söröket a kocsma hivatalos weboldala szerint jónak mondható áron kínálják, bár az nem derül ki, hogy a 7,5 százalék alkoholtartalmú világos, illetve sötét sörök pontosan mennyibe kerülnek.

Kép(ek) forrása: Arterra/Universal Images Group via Getty Images