Style Fehér Patrik 2023. 08. 25.

Nem is olyan drága a világ legtisztább méze

Ha valaki igazi, érintetlen, a természethez legközelebb álló mézet szeretne fogyasztani, a világ talán legjobbját, nagyjából 40 ezer forintért vehet egy kilót.

Napjainkban a méhek sorsa igencsak sanyarú, pedig rettenetesen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában az egyik első számú beporzókként. Nem csoda, hogy sorra indulnak olyan programok, melyek a méhek megmentését és helyzetük javítását tűzik zászlajukra: több autógyártó is foglalkozik a témával, de Sebastian Vettel, négyszeres Forma-1-es világbajnok is cselekedett.

Gyakorlatilag az egész világ méhállománya és méhészei megszenvedik a különféle kórokozók, valamint a rovarirtók hatásait. Egyetlen olyan hely van a bolygón, melyet eddig nem érintett a probléma, mégpedig a Húsvét-szigetek.

Mindentől óvják ezt a különleges mézet, jó okuk van rá

A Csendes-óceáni terület nemcsak hatalmas kőszobrairól ismert, hanem mézéről is, melyet emiatt a világ legtisztább, legtermészetesebb mézének tartanak. Mindent meg is tesznek a helyiek, hogy ez az állapot ne változzon: betiltatták a méhek importját, ugyanis egy új kolónia beszennyezhet mindent.

A helyi gazdák is odafigyelnek, hogy földjeiken a rovarirtók helyett földművelési technikák alkalmazásával tartsák távol a kártevőket. Mindemellett összegyűjtött esővízzel locsolnak, ha pedig az nincs, ott vannak a tiszta vízű források a szigeten.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Honey Road (@honeyroad) által megosztott bejegyzés

Mindennek hatása a termelt mézen is meglátszik: hivatalos tesztek is alátámasztják, hogy a Húsvét-szigeteken termelt édesség teljesen elkülöníthető a világ többi nektárjától. Az egyik legfőbb tulajdonsága a rapanui méznek, hogy sokkal folyékonyabb, köszönhetően a szigetek magas páratartalmának. Ez sok esetben meg is akadályozza azt, hogy az üvegbe/maciba/csuporba csomagolt tartalom kristályosodni kezdjen.

A Húsvét-szigeteken élő méhek a termelékenységi verseny dobogósai között lennének világszerte, az átlagnál 4-6-szor is többet, évente 90-120 kg mézet is termelnek családonként. Igaz, ebben jelentős szerepe van a helyi klímának, ugyanis szinte mindig tavaszi az idő, a növények folyamatosan virágoznak.

A különleges méz természetes más árkategória, mint a hazai hipermarketekben kiírt összegek, viszont nem kell milliókat fizetni, mint sok “világ legjobbja” élelmiszer esetén. Egy-egy kilóját 36-42 ezer forintnak megfelelő összegért árulják.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Getty Images