Style Fehér Patrik 2023. 10. 10.

Kész kínzás, amin felvételkor átesnek az orosz kommandósok

Kőkemény megpróbáltatásokon kell átesnie annak, aki hazája hadseregének különleges egységébe szeretne tartozni. Mind közül az orosz kiképzés az egyik legkeményebb, mutatjuk, miért.

Minden országnak van különleges katonai alakulata. Az Egyesült Államokban ez a Delta Force, az Egyesült Királyságban az SAS, a németeknél pedig a GSG 9. Oroszországban Szpecnaznak nevezik őket, ami a különleges rendeltetésű erők orosz mozaikszava. Ezekbe az alakulatokba tényleg csak a legrátermettebbek nyernek felvételt. Ennek megfelelően a fizikai alkalmassági vizsga is olyan kihívást jelent, hogy sok esetben a 90 százalékot közelíti a bukási ráta.

Tekintettel arra, hogy nem estünk át egyetlen fizikai alkalmassági vizsgán sem, személyes tapasztalatokra nem alapozhatunk, azonban a fellelhető információk alapján azt ki merjük jelenteni, hogy a Szpecnaz “felvételije” a legkeményebbek közé tartozik.

Az orosz különleges erőkön belül több csoport is található: ezek közül az Alfa-csoport a csúcsegység. Ahhoz, hogy ide bekerüljön valaki, egy kínzással felérő, 9 lépéses próbán kell helytállnia.

A feladatok sora futással kezdődik: három kilométert 10,5 percen belül kell teljesíteni, azaz a kilométerátlag nem mehet 3,5 perc fölé. Nem csak hosszútávon, sprintben is jónak kell lenni: a második feladat 100 méter lefutása 12,7 másodpercen belül. A futós feladatok a harmadik próbával érnek véget, ahol tízszer 10 métert kell oda-vissza megtenni 25 másodperc alatt, hasonlóan az alábbi videóban látottakhoz:

A negyedik feladat 25 vagy több húzódzkodás, majd jöhet 90 fekvőtámasz két percen belül. Szintén két percen belül várnak el 90 felülést is, a jelöltek ekkor fordulhatnak rá a gyakorlatok utolsó harmadára.

A hetedik próba 30 tolódzkodás pihenő nélkül, ha pedig ez is megvolt, a jelentkezőnek tízszer kell kinyomnia a saját testtömegét. Aki eddig eljutott, ne gondolja, hogy a célegyenesben van:

a végső próba ugyanis egy bunyó.

A Szpecnaz Alfa-csoportjába való felvételhez a katonáknak puszta kezes bunyóban meg kell küzdeniük egy náluk általában nagyobb ellenféllel. A hárommenetes, menetenként 3 perces puszta kezes összecsapás során nem megengedett a védekező hozzáállás, elvárás a győzelem is.

Kép: Sasha Mordovets/Getty Images

Kép: Sasha Mordovets/Getty Images

Sokaknak azonban már arra sincs esélyük, hogy eljussanak a legelső feladatig: elvárás ugyanis a minimum 175 cm-es testmagasság.

Tegyük hozzá, hogy a Szpecnaz nimbusza jelentősen megfakult Ukrajna Oroszország általi lerohanása óta, hiszen az orosz medve legválogatottabb katonái is kudarcot vallottak az invázió első napján, amikor a hosztomeli repülőtér elfoglalására irányuló, légi hídfőállás kiépítését célzó műveletüket meghiúsították a honvédő erők.

Forrás: Man of Many
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images