Style FIRSTCLASS 2023. 10. 12.

Öt csodás hely, ahol fizetnének azért, hogy ott élj

A világon sok olyan ország van, amely szeretné fellendíteni a helyi gazdaságot és küzdene az elöregedés ellen, így hajlandó fizetni külföldieknek azért, hogy területükön, a kiválasztott városokban éljenek.

Ennek köszönhetően a külföldön élésről álmodozók akár duplán is jól járhatnak, hiszen egyrészt kapják a fizetésüket az állandó munkájukért, másrészt pénzügyi támogatásban részesülnek azért, hogy egy másik országban telepedtek le.

1. Spanyolország

Spanyolország, mely a második legnépszerűbb repülős célpont volt idén nyáron a magyarok körében a Kiwi.com foglalásai alapján, demográfiai problémákkal küzd, a népesség öregszik, a születési ráta csökken, a lakosság jelentős része a nagyobb városokban telepedett le. Az ország mindig is vonzotta a turistákat. A hatóságok éppen ezért kitalálták, hogy külföldieket csábítanak az országba, azon belül is főképp kisebb vidéki településekre.

Öt csodás hely, ahol fizetnének azért, hogy ott élj

Ilyen például Ponga, egy elbűvölő természetközeli, hegyi városka Spanyolország északi részén, Asztúria tartományban. A helyi hatóságok különleges programmal támogatják az itt letelepedni vágyókat. A program keretében a gyermekes családokat akár 3000 euróval (1,1 millió forint), az egyedülállókat vagy gyermek nélküli párokat akár 2000 euróval (770 ezer forint) is támogatják abban az esetben, ha minimum öt évre letelepednek.

2. Olaszország

A napsütötte Olaszország szintén támogatással várja az országban letelepedőket, hasonló okokból, mint a spanyolok. Olaszország volt egyébként a legkedveltebb repülős célpont nyáron a magyarok körében. Presicce-Acquarica olyan két városból (Presicce és Acquarica del Capo) összeolvadt mediterrán település a dél-olaszországi Lecce tartományban, ahol jelenleg 30 ezer euróig (11,5 millió forint) terjedő támogatást kínálnak az új lakosoknak – feltéve, ha hivatalosan is regisztrálják magukat, és azt helyi ingatlan felújítására vagy vásárlására használják fel maximum az összköltség feléig.

3. Görögország

Ha valaki a tenger szerelmese, odavan a görög szigetekért, és arról álmodozik, hogy valaha ott élhessen, most akár fizetnek is neki ezért. Az egyik szigeten a helyi hatóságok hajlandóak havonta 590 dollárt (215 ezer forint) fizetni az első három évben – vagyis összesen körülbelül 21 000 dollárt (7,7 millió forint).

Öt csodás hely, ahol fizetnének azért, hogy ott élj

A csendes, vadregényes mediterrán sziget neve Antiküthéra, amelyet különösen sújt a népességfogyás, éppen ezért javítanának a sziget demográfiai helyzetén. A támogatást csak családok igényelhetik.

4. Dánia

Dánia is azon európai országok közé tartozik, amely vonzó támogatási programot kínál az ott letelepedőknek. A Startup Denmark program keretében a dán kormány akár 50 000 dolláros (18 millió forint) anyagi segítséget, féléves vízumot és támogatást nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik az országot szeretnék székhelyüknek választani.

5. Írország

Sziklák, lélegzetelállító, szinte végtelen tájak és a vidéki élet csodái – Írország fantasztikus úti cél lehet azok számára, akik lelkesednek mindezekért. Az országban ráadásul tárt karokkal fogadják az induló vállalkozásokat, amit a helyi hatóságok is támogatnak. Az ezzel járó teendő abból áll, hogy be kell jelentkezni az Enterprise Ireland programba, majd a felvételt követően a hatóságok 1200 dolláros (430 ezer forint) támogatást nyújtanak a vállalkozás indításához, amelynek feltétele, hogy a támogatást igénylő letelepedjen az országban, és ott működtesse a vállalkozását.

Kép(ek) forrása: Getty Images, Kiwi.com