Style Erdős Norbert 2023. 10. 15.

Káprázatos fotókon nézheted végig a tűzgyűrűs napfogyatkozást

Több tízmillió amerikainak lehet része "tűzgyűrűs" napfogyatkozásban szombaton az Egyesült Államok nyugati részén, valamint az amerikai kontinens szinte teljes hosszában.

Nyugati parti idő szerint, szombaton a déli órákban a Hold kitakarta a Napot, amelynek fénye gyűrűként jelenik meg a Hold körül.

A jelenség mintegy 210 kilométer széles sávban látható volt Oregon államtól Utah, Nevada, Új-Mexikó és Texas államokon keresztül egészen Brazíliáig. A napfogyatkozás összesen két és fél órán keresztül tartott, amikor a Hold elkezdte kitakarni a napot és 5 perc hosszú lesz a csúcspont, amikor a Nap koronaként világít a Hold korongja körül.

Tudtad-e?

A gyűrűs napfogyatkozás annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Hold-Föld távolság miatt a “gyűrű”-jelenség esetében a nap sugarai láthatók a Hold körül, miközben a teljes napfogyatkozáskor a Hold megfelelő távolságban van a Földtől ahhoz, hogy a Napot teljes egészében elsötétítse.

A csillagászati látványosság útvonalán az Egyesült Államokban mintegy 6,5 millió ember él, és további csaknem 70 millió embernek rövid utazás után része lehet az élményben. Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok szinte egészében érzékelhető lesz.

Nézd végig a galériát

12 fotó megtekintése

Az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás mintegy fél évvel előzi meg a teljes napfogyatkozást, amelyet az Egyesült Államok keleti részén lehet majd látni 2024. április 8-án.

Kép(ek) forrása: Getty Images