Style FIRSTCLASS 2023. 11. 09.

Orbitális összeget fizettek egy Picasso-festményért

Hiába azonban a csillagászati összeg, Picassónak akad olyan alkotása, ami ennél sokkal drágábban cserélt gazdát.

Csaknem 140 millió dollárért (50 milliárd forintért) kelt el szerdán a Sotheby’s New York-i árverésén Pablo Picasso Femme a la montre (Nő karórával) című festménye. Ez az árverésen elkelt Piccasso-képek közül a második legdrágább alkotás: 2015-ben a Christie’s árverési ház 179 millió dollárért (63 milliárd forintért) adta el a művész Les femmes d’Alger című festményét.

A szerdán 139,4 millió dollárért eladott kép a Sotheby’s közleménye szerint 1932-ben készült. A festmény Picasso múzsájának, Marie-Therese Walternek a portréja. A képet 1968-ban Emily Fisher Landau vásárolta meg gyűjteményébe, és hosszú ideig manhattani lakása kandallója fölött függött. Az árverési ház nem hozta nyilvánosságra, hogy ezúttal ki volt a vásárló.

Közel 50 milliárd forintért kelt Picasso aranymúzsája. (Fotó: Fatih Aktas/Anadolu/Getty Images)

Közel 50 milliárd forintért kelt Picasso aranymúzsája. (Fotó: Fatih Aktas/Anadolu/Getty Images)

A Sotheby’s kétnapos aukcióján mintegy 120 alkotást bocsátottak árverésre a jövő heti hagyományos őszi aukció előtt.

Az idén márciusban, 102 évesen elhunyt Landau az 1960-as évek végén kezdett műtárgyakat vásárolni. A világ egyik legkomolyabb modern művészeti gyűjteményét hozta létre, amelyben mások mellett Georgia O’Keeffe, Agnes Martin, Keith Haring, Robert Rauschenberg, Cy Twombly és Robert Mapplethorpe alkotásai szerepeltek. Árverésre bocsátott kollekciójának értékét mintegy 400 millió dollárra (142 milliárd forintra) becsülték.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Fatih Aktas/Anadolu/Getty Images