Style Fehér Patrik 2023. 11. 20.

Sokmilliós holdbázis a csuklódon

Lenyűgöző darab, igazi mestermű az órák között az MB&F újdonsága, a HM11, melynek árából egy nagyobb ingatlant is lehetne venni a fővárosban.

“A házak olyan gépek, melyekben élünk” – fogalmazott egykor a híres svájci építész, Le Corbusier. Ezt a mondatot ragadta meg legújabb órájának elkészítésekor Maximilian Büsser cége, az MB&F. A svájci óramanufaktúra híres formabontó külsejű időmérő szerkezeteiről, a sorba pedig tökéletesen illik az HM11 is.

10 fotó megtekintése

Az 1960-as évek kísérletező kedvű építészeti világát idéző óráról eszünkbe juthatna egy távoli bolygóra elutazó kutatócsoport ideiglenes otthona, bázisa is. Egy miniatűr házikó ez négy ablakkal, melyet az MB&F szerint ugyanúgy be kell lakni, akár egy otthont.

Sokmilliós holdbázis a csuklódon

 

Több különlegessége is van a kék és piros árnyalatokban, 25-25 példányban készülő HM11-nek. Maga az óraszerkezet elforgatható a csuklón, oldalról ránézve így kerülhet a viselő elé a látni kívánt ablakok egyike. Az óramutató járásával megegyező irányba mozgatva 45 fokos lépésekben forog a felső rész, egy ilyen lépéssel 72 perc járástartalékot adhatunk az órának. 10 teljes fordulattal húzható fel teljesen a zafírkristály-borítású, titánházas különlegesség, ilyenkor 96 óráig nem állnak meg a mutatók.

Sokmilliós holdbázis a csuklódon

Ha már mutatók: nincs hagyományos értelemben vett számlap, az időt az egyik ablakon át láthatjuk. Vékony, gombostűre hasonlító fémszálak és golyók jelzik a számok helyét, a másodpercpontos időt erről az óráról képtelenség így leolvasni. A másik ablakon hasonló kivitelezéssel látni a járástartalékot, a harmadikban pedig egy hőmérő van. Ez sem digitális, a mutatott érték a belül található vékony huzal hőtágulását tükrözi. A negyedik ablak a korona.

Sokmilliós holdbázis a csuklódon

Mindezért 213 ezer svájci frankot (83,5 millió forintot) kér a márka, ami nem kevés, de kétségtelen, hogy óratörténelmi különlegességhez juthat az ember ennyi pénzért.

Forrás: MB&F
Kép(ek) forrása: Nyitókép: MB&F/Eric Rossier