Style Kovács Miklós 2023. 11. 29.

A filmkészítés hőskorába repít vissza a Kodak múltidéző kamerája

Nagyjából hét éve jelentette be a Kodak a digitális technikát analóggal keverő érdekes kameráját, ami a jó öreg Super 8-as (vagyis 8 milliméteres) filmre rögzít. A fejlesztés eltartott egy ideig, hiszen idén készült el a végleges verzió, a Kodak Super 8 Camera.

Az alumíniumházzal készülő kamera prototípusát 2016-ban a CES kiállításán mutatták be, és a Kodak harminc évvel korábbi Super 8-as kamerájának hangulatát idézte meg. A cég ígérete szerint abban az évben már piacra is került volna a készülék, de a sors másképp döntött, és hét év csúszással, de végül itt van a masina. 

A kamera végső, kereskedelmi változata nagyban hasonlít a prototípusra, mivel hagyományos stílusú filmtekercsre rögzít, amelyek egyenként 15 méternyi analóg celluloidfilmet tartalmaznak – ami körülbelül hárompercnyi felvételhez elegendő -, de egy újszerű, kihajtható érintőképernyős LCD-s keresővel is rendelkezik.

A filmkészítés hőskorába repít vissza a Kodak múltidéző kamerája

A 4 hüvelykes képernyő a felvételek követése mellett lehetővé teszi a különböző képarányok beállítását, a beépített fénymérők leolvasását, a kamera beállításainak módosítását, valamint a hangfelvétel ellenőrzését.

A filmkészítés hőskorába repít vissza a Kodak múltidéző kamerája

Ha már itt tartunk, a hangfelvétel külön történik egy SD-kártyára, de csak akkor, ha külső mikrofont is csatlakoztatunk a kamerához. Ezt később, utómunka során lehet a már digitalizált felvételekhez illeszteni. 

Extra tulajdonsága a 16:9-es képarány, amit a korabeli teljesen analóg Super 8-asok még nem tudtak, valamint a HDMI csatlakozó, amelynek segítségével – a kihajtható LCD képernyő mellett – külső monitoron is megnézhetőek a már elkészült felvételek. 

Ami 2016 óta nagyban változott, az a vételár. Akkoriban még ezer dollárért akarták árulni a kamerát, de hét év alatt változott pár dolog a világban, így most a puha habszivaccsal borított Pelican hordozótáskával, levehető markolattal, és egy tekercs Kodak Tri-X fekete-fehér filmmel érkező készlet ára 5495 dollár, vagyis 1,8 millió forint.