Style Fehér Patrik 2023. 12. 19.

Pofonegyszerű trükktől lesz szép a karácsonyi ajándékok csomagolása

Majdnem mindegy, milyen papírt vagy masnit választunk: ha az ajándék csomagolása gyűrött, nem lesz szép az eredmény. Csak három szabályt kell megjegyezni a tökéletes eredményhez.

A karácsonyi készülődés egyik legstresszesebb pontja sokaknál a csomagolás. A rutinosak ránézésre tudják, hogy az egyes ajándékokhoz mennyi csomagolópapírra van szükség, és azt tökéletesen applikálják az ajándékokra, formájuktól függetlenül.

Habár a legtöbb csomagolópapír csak addig játszik fontos szerepet, míg le nem tépik, mégis nagyban befolyásolhatja az ajándékkal kapcsolatos érzéseinket. Szívesebben vesz a kézbe az ember egy szépen becsomagolt dobozt, mintsem egy celluxban úszó, furcsán bebugyolált valamit.

A csomagolás alapvetően nem egy bonyolult dolog, és az alapokkal talán mindenki tisztában van. Egy tárgy 3 vagy 4 oldalát még könnyen elintézi az ember, milliméterre ki is lehet számolni, hogy mennyi papír éri körbe az ajándékot. A gondok a széleken kezdődnek: mennyi plusz papírt kell hagyni azokon az oldalakon, amelyre rá kell hajtani a csomagolást?

Pofonegyszerű trükktől lesz szép a karácsonyi ajándékok csomagolása

A választ a geometriában kell keresni: a meghagyott papírmennyiség ugyanis függ attól, milyen alakú a csomagolásunk. Egy hengeres vagy téglatest alakú hasáb esetén a válasz csupán annyi, hogy a túlnyúlás a henger/téglatest oldal magasságának fele legyen.

Ha a csomag viszont háromszög alakú, akkor a háromszög magasságának megfelelő túlnyúlással kell kalkulálni. Mindkét esetben a meghagyott részeket pont jól rá lehet hajtani a még be nem fedett oldalakra, a papírmennyiség is elegendő lesz, nem pedig túl sok.

A New Scientist mindezt videós formában is megmutatja:

Forrás: New Scientist
Kép(ek) forrása: Getty Images