Style Erdős Norbert 2024. 02. 26.

Mit szólnál hozzá, ha 50 évig nem kellene tölteni a telód?

Nemrég bemutattak egy apró nukleáris akkumulátort, amely - a kínai gyártó állítása szerint - 50 évig is képes áramot termelni töltés nélkül.

Az akkumulátor durván akkora, mint egy pénzérme, a Betavolt pedig azt sugallja, hogy ez a technológia képes lesz a jövőben akár okostelefonokat is energiával ellátni, és bár addig még rengeteg munka áll a startupvállalkozás előtt, ez nagyon csábítóan hangzik.

A pekingi székhelyű cég január 8-án mutatta be a miniatűr atomenergia-akkumulátort. Sajtóközleményükben azzal büszkélkedtek, hogy a technológia “jóval megelőzi az európai és amerikai kutatóintézeteket és vállalkozásokat”.

A BV100 névre keresztelt akkumulátor a nikkel bomló radioaktív izotópja (a nikkel-63) által kibocsátott energia felhasználásával termel elektromosságot. A nikkel-63-rétegek között egykristályos, mindössze 10 mikron vastagságú gyémánt félvezető lapok találhatók. A kis akkumulátor állítólag 3300 megawattórányi energiát képes tárolni, és a hagyományos lítiumakkumulátorokénak több mint tízszerese az energiasűrűsége.

A Betavolt szerint akár 50 évig is képes lesz fenntartani teljesítményét töltés vagy karbantartás nélkül.

A 15 x 15 x 1,5 milliméteres akkumulátor teljesítménye 100 mikrowatt, feszültsége 3 volt. Ez a teljesítmény egyelőre közel sem elég erős ahhoz, hogy egy elektronikus eszközt, például egy okostelefont tápláljon, de ez csak a kezdet. A Betavolt itt megjegyzi, hogy az akkumulátorokok sorosan vagy párhuzamosan is használhatók a nagyobb igényű eszközök táplálására.

Kockázatosnak tűnhet egy nukleáris kockát a zsebünkben tartani, de a cég azt állítja, hogy az akkumulátor “teljesen biztonságos”. Valójában azt tervezik, hogy orvosi eszközök, például pacemakerek és mesterséges szívek táplálására is használható legyen.

Nem ez lenne az első atomenergiával működő akkumulátor: az 1977-ben felbocsátott Voyager űrszondapár még mindig Naprendszerünk határvidékén halad és hellyel-közzel működik.

“Ha minden a terv szerint halad, az atomenergiával működő akkumulátorok lehetővé teszik majd, hogy a mobiltelefonokat többé ne kelljen tölteni, és a drónok, melyek eddig csupán 15 percig tudtak repülni, folyamatosan a levegőben legyenek”

– mondta a startup vezetője.

Ehhez azért lesz még egy-két szava a jelenlegi akkumulátorokat gyártó piacvezető cégeknek is. Ők biztosan nem szeretnék, ha soha többé nem kellene akkumulátort cserélni az elektronikai eszközökben.