Style FIRSTCLASS 2024. 02. 26.

Kicsi a péniszed? Ennek a hírnek örülni fogsz!

Valóban a méret a lényeg? Úgy tűnik, nem feltétlenül jelent rosszat, ha valaki nem a méreteiben a legerősebb – sőt, még előnye is lehet más téren.

Mindig is érzékeny téma volt a férfiak körében, kinek mekkora a nemi szerve – különösen párkeresési és párkapcsolati kérdésekben bír komolyabb jelentőséggel. Egy tanulmány azonban összefüggést talált a férfiak péniszének hossza és az intelligenciahányadosuk, vagyis az IQ-juk között – írja a Dmarge.

A pekingi Központi Pénzügyi és Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói

139 ország több mint 115 ezer férfijának adatait elemezve arra jutottak, hogy a rövidebb péniszű férfiak IQ-ja magasabb.

Korábban már több, lényegesen kisebb mintával végzett vizsgálat eredménye is ezt támasztotta alá, a több nemzetközileg elismert intézmény összefogásával létrejött, globális kutatás célja így az volt, hogy feltárják, tényleg létezik-e bármiféle kapcsolat a férfiak szexuális érése, illetve kognitív képességei között. Röviden igen a válasz, tudományosabb hangvételben pedig úgy hangzik, hogy a tanulmány eredményei „statisztikailag szignifikáns negatív korrelációt” tártak fel a pénisz lankadt állapotú hossza és az IQ között.

Az, hogy kicsi, nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van. (Illusztráció: Robert Alexander/Getty Images – a képen a Michelangelo-féle Dávid-szobor életnagyságú másolata látható, amit a firenzei Palazzo Vecchio mellett állítottak ki 2015-ben.)

Az, hogy kicsi, nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van. (Illusztráció: Robert Alexander/Getty Images – a képen a Michelangelo-féle Dávid-szobor életnagyságú másolata látható, amit a firenzei Palazzo Vecchio mellett állítottak ki 2015-ben.)

Párhuzamot talált a kutatás az r/K szelekciós élettörténeti elmélettel, ami bizonyos környezeti összefüggések, tulajdonságkombinációk hátteréből kialakult utódnemzési stratégiákat fed le. A melegebb, afrikai éghajlaton – ahol a legtöbb utód születik – a gyors szaporodás jellemző, míg a hidegebb, európai vagy észak-ázsiai területeken egyáltalán nem a mennyiség számít. A reproduktív stratégiák értelmében a hidegebb környezet hatékonyabb kognitív működést követel meg.

Tanulmányozták a tesztoszteron szerepét az agresszió és a szexuális versenyképesség meghatározásában, ami újabb kapcsolatot sugall a magasabb tesztoszteronszint és a hosszabb fallosz között. Ezzel együtt a tanulmány szerzői óva intenek attól, hogy mindebből bárki messzemenő ok-okozati összefüggést vonjon le, azt mindenesetre megjegyezték, hogy a korreláció nem azt jelenti, hogy a pénisz mérete és az intelligenciahányados közvetlenül befolyásolnák egymást.

Jegyezzük meg a rend kedvéért, hogy a Research Square felületén néhány nappal ezelőtt visszavonták a kutatást. Nem módszertani vagy egyéb szakmai problémák állnak ennek hátterében, a hivatalos indoklás szerint erre a téma rasszok és az intelligencia esetleges összefüggéseinek „problematikus volta”, potenciálisan sértő következtetések levonásnak lehetősége miatt került sor. „Ez a döntés azon elkötelezettségünket tükrözi, hogy olyan kutatások jelenjenek meg, amik megfelelnek az integritásra és minden egyén tiszteletére vonatkozó, szigorú normáinknak” – tették hozzá.

Forrás: Dmarge
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images