Style Takács Norman 2024. 03. 08.

A fedetlen női popsikért tüntettek

Úgy látszik, hogy a változó időkkel járó harcokat nem lehet megspórolni: közmorál az öltözködés szabadsága ellen, ezúttal Ausztrália híres tengerpartján.

Mára már gyakorlatilag természetes számunkra a női idomokat alig elrejtő bikinik és monokinik látványa, de ez nem volt mindig így. A 20. század eleje óta nagyon sokat lazultak az írott és íratlan társadalmi szabályok, de láthatóan még messze nem értünk a folyamat végére, hisz a konzervativizmus és a liberalizáció közti örökös harc újabb csörtéje zajlott Ausztrália közkedvelt üdülőparadicsomában, Gold Coaston.

Szerény létszámmal, de annál lelkesebben zajlott a demonstráció néhány hete a Kurrawa partszakaszon, a résztvevők a szabad öltözködés joga, valamint az ikonikus strand eszményei mellett álltak ki. Látványos esemény volt, hiszen a tüntetők transzparensei sokszor többet fedtek el a testükből, mint a rajtuk lévő falatnyi fürdőruhák.

A demonstrációt egy levél hívta életre, ugyanis 2022-ben Gold Coast év önkéntese címmel is jutalmazott ifjúsági rendezvényszervező, Ian Grace azzal kereste meg az üdülőváros vezetését, hogy vezessenek be korlátozásokat a túlságosan szabados fürdőruhákat illetően. A felvetés közel sem abszurd, hiszen számos példa van efféle rendelkezésekre, gondoljunk csak a 2011-es barcelonai bikinitörvényre, vagy a festői Sorrentóban bevezetett szabályozásraFürdőruhás tüntetők feszültek az önjelölt erkölcscsősznek

„Valami itt nagyon nincs rendben” – írta a férfi, akinél akkor telt be a pohár, mikor egy különösen kihívó bikiniben sétáló nőt pillantott meg az utcán. „Látszott rajta, hogy már-már dacosan nézett a szembe jövő emberekre, szinte provokálta őket, hogy mondjanak valamit. Bármely férfi élvezi az efféle látványt, mégis úgy érzem, hogy a nők ezzel tárgyiasítják és lealacsonyítják magukat, aztán pedig elítélik, ha a férfiak így tekintenek rájuk.”

A válaszul szervezett tüntetést Rebbeca Pask divattervező hozta össze, ő a FirstClassnak így nyilatkozott:

„Nem szabadna, hogy 2024-ben megmondják a nőknek, mit viseljenek. Megküzdöttünk a választás szabadságáért. Ugyanakkor persze társadalmi felelősségünk, hogy a fiatal nőket felvilágosítsuk arról, mit illik viselni és mikor. A tömegközlekedés nem arra való, hogy mutogassák a bájaikat.”

Széles mosollyal a barackok szabadságáért.

Széles mosollyal a barackok szabadságáért – középen Rebecca Pask

„Foglalkoznunk kell a férfiak általi megszégyenítéssel és ítélkezéssel is. A probléma veleje ez: azért, mert a férfiak nem képesek uralni a gondolataikat, nem nekünk kellene védekeznünk amiatt, hogy mit viselünk” – mutatott rá a nőiesség természetes és magabiztos felvállalását nyújtó fürdőruhákat tervező hölgy.

A felek által megszólított polgármester, Tom Tate személyesen nem jelent meg a demonstráción, de jelezte, hogy a fürdőruha-viselés szabályozása nincs napirenden Gold Coaston.

Hatalmas lépés az embernek, ám kis ugrás az emberiségnek: messze van még az a világ, ahol az efféle diskurzusokra már nem lesz szükség, vagy legalább higgadtan le lehet őket folytatni – az emancipációs társadalmi folyamatok malomkövei igen lassan őrölnek. Mindenesetre Gold Coast hölgyei és férfiai egyelőre biztonságban érezhetik magukat és a csupasz bájaikat.

Forrás: Facebook, Glamour, Hot Tomato, Sky News, The Independent, The Telegraph, Youtube
Kép(ek) forrása: Rebecca Pask