Dél-Amerikából indult világhódító útjára a földimogyoró, de az emberek csak a 20. század elején kezdték fogyasztani az eredetileg állati takarmánynak szánt magvakat. Hamar népszerű csemegévé vált, mellyel ma is számos formában találkozhatunk a boltok polcain: natúr, sós, mazsolával keverve édes, de akár csípős vagy bundás is lehet.
A snack legnépszerűbb formája a sósmogyoró, melyet annak idején előszeretettel fogyasztottak munka közben a dolgozók is az Egyesült Államok déli részén. Pontosabban csak fogyasztottak volna: a kétkezi melósoknak nem fért bele az, hogy folyamatosan kezeiket mossák, csak azért, hogy bekapjanak pár szem mogyit.
Előálltak hát egy furcsa ötlettel az 1920-as évek magasságában: fogták a sósmogyorót, és összekeverték a korszak egyik felkapottá váló újdonságával,
Az édes üdítő és a sós táplálék együtt különleges ízkeveréket hozott létre, megmaradt a mogyoró ropogóssága is, ráadásul a hagyományos üvegpalack miatt nem is volt szükség kézmosásra sem. A recept rövid idő alatt népszerűvé vált, bizonyos helyeken rá is égett a parasztkóla elnevezés.
A sósmogyorós kóláról nyugodtan beszélhetünk jelen időben is: az internetnek hála 2018-ban vált világszerte ismertté a különlegesség, melyről az is kiderült, hogy mai napig vannak kedvelői, szerte az USA déli államaiban. A legautentikusabb fogyasztási mód ugyanaz, mint száz éve, vagyis üveges kólába kell tölteni a földimogyorót.
Tény, hogy furcsának hangzik a dolog, de a gasztronómiában számos recept kombinálja az édes és sós ízeket. Ez a koktél ugyanabba a kategóriába sorolható, mint a fagyiba tunkolt sült krumpli esete a gyorséttermekben: van, aki imádja a dolgot, míg más őrültségnek tartja ezt.