Style Fehér Patrik 2024. 03. 18.

Különleges védelmet kap az elektronikus zene

Szellemi kulturális örökségnek nyilvánította a berlini technozenét és a kapcsolódó kultúrát az UNESCO. Egy szinten emlegethetjük a bulizókat a mohácsi busójárással.

Berlin a világ technofővárosa. Az éjszakai élet Németország újraegyesítését követően, az 1990-es években felvirágzott, számos, a keleti oldalon fekvő elhagyatott épület lett illegális partik helyszíne. Szervezettebb formában is mentek persze a bulik, sok esetben egész hétvégéken át, ugyanis nem volt zárási kötelezettsége a helyeknek. Ebből a közegből indultak a felvonulós parádék is, pl. a Love Parade vagy a magyar fővárosban a Budapest Parádé.

6 fotó megtekintése

Mindenképp nagy hatásúnak tekinthető tehát az, ami Berlinben elkezdődött, ezt pedig az UNESCO is megerősítette azzal, hogy

a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánították a berlini technokultúrát.

A lépés jelentős, hiszen elsősorban népek, népcsoportok szokásait és régi tradícióit szokták így elismerni. A német bulizók így egy lapra kerültek a mohácsi busójárással, a matyó népművészettel vagy pl. a Kodály-módszerrel, csak hogy pár magyar példát említsünk.

Különleges védelmet kap az elektronikus zene

A helyi technozenészeket, illetve -klubokat tömörítő Clubcommission természetesen üdvözli a lépést, melyre egy nonprofit csoport már egy évtizeddel ezelőtt törekedett. Végül 2022 novemberében adta be a Rave the Planet a hivatalos jelentkezést az UNESCO-nak, melyet aztán a szervezet a német kulturális tárcával egyeztetve fogadott el.

Forrás: Hypebeast
Kép(ek) forrása: Christian Ender/Getty Images