Style Fehér Patrik 2024. 03. 18.

Több száz éves funkció lett ismét népszerű az otthonokban

Leginkább kastélyokban, kúriákban lehetett azokkal a megoldásokkal találkozni korábban, melyekre számos amerikai otthontulajdonos nem sajnálja a pénzt.

A First Class rendszeres olvasói folyamatosan lépést tarthatnak azokkal a trendekkel, melyek napjaink (luxus)ingatlanait jellemzik. Az igények állandóan változnak, 2024-re fordulva úgy tűnik például, hogy a félelem és az önvédelem kerül előtérbe, amikor egy új otthon berendezéséről van szó.

Ennek következménye, hogy felkapottá váltak a rejtett, titkos ajtók, folyosók és helyiségek az Egyesült Államokban. A The New York Times riportja szerint több oka is van, amiért egyre több tulajdonos dönt úgy, hogy berendez egy ilyet otthonába. Egyfelől így értéktárgyai rejtve maradhatnak a betörők elől, másrészt sima tárolóhelyiség is lehet belőlük, de vészhelyzet esetén pánikszobaként is alkalmazhatók a helyiségek.

A dolgot hasonlóan kell elképzelni, mint a több száz éves európai kastélyokban vagy kúriákban. A rejtett helyiségek bejárata első ránézésre nem is látszik bejáratnak. Kivitelezésük persze nem feltétlen olyan egyszerű: szóba jöhetnek a biometrikus beléptető rendszerek, pl. tenyér- vagy ujjlenyomat alapján, melyet egy fal, falrészlet vagy akár egy kandalló elfordulása is követhet.

Arról nincs szó, hogy pontosan hány otthonban találhatóak meg ezek a megoldások az USA-ban, azonban a lap információi alapján van olyan cég, amely tavaly egész évben havi 77-135 ilyen megrendelést kapott. Emellett megindult a saját kivitelezés is, a Home Depot barkácsáruház is specifikus termékekkel állt elő ehhez.