Style Fehér Patrik 2024. 04. 22.

Tervezetten rohadó cipőt forgalmaz a Puma

A Föld napján rukkolt elő új sportcipőjével a Puma. A limitált kiadású darab különlegessége, hogy teljesen komposztálható. Megijedni azért nem kell, nem fog menet közben leesni a sneaker a lábunkról.

Két évig dolgozott, kísérletezett a Puma a RE:SUEDE cipőkkel, azt vizsgálva, hogyan vagy egyáltalán megvalósítható-e az, hogy egy lábbelit az utolsó eleméig komposztálni lehessen. A kísérletsorozat 2023 végén zárult, méghozzá sikerrel.

Ennek lett az eredménye a Föld napján megjelent RE:SUEDE 2.0, melyet a német márka ikonikus Suede sneakercsaládja ihletett. A cipő anyagait úgy válogatták össze, hogy mind komposztálhatóak legyenek, beleértve például a festékeket is. Attól nem kell tartani, hogy viselés közben leesik a lábunkról a cipő, ugyanis a folyamathoz ipari körülmények kellenek – ez ugyan szintén energiabefektetéssel jár, de az összkép így is pozitívabb, mint a hagyományos eljárásokkal készülő divattermékek esetében.

Piacon a sportcipő, mely teljes egészében komposztálható

A cipőből 500 pár készül, áruk 46 ezer forint a Puma webshopjában. Amennyiben a RE:SUEDE 2.0 elrongyolódott és ráunna tulajdonosa, visszaviheti azt a Pumának, és kap cserébe egy 20 százalékos kedvezménykupont, melyet a következő vásárlásnál lehet beváltani.

Forrás: Puma