Style Lencsés Csaba 2024. 06. 29.

Melyik a foci-Eb legszebb meze?

Nézzük meg jól az EURO 2024-en a legjobb 16 közé jutott csapat játékosainak a felsőit – szerinted melyik meznek a legszebb a dizájnja?

Az amerikai Nike nyerte az Európa-bajnokság csoportkörét, ugyanis hét válogatott (francia, angol, portugál, holland, török, szlovák, szlovén) játszik a szerelésében a nyolcaddöntőbe jutottak közül. Egyelőre második a német Adidas négy csapattal, a házigazdák mellett a spanyolok, az olaszok és a belgák viselik a szerelésüket.

Utána jön a sorban a szintén német Puma két nemzeti tizeneggyel (osztrák, svájci), majd a spanyol Joma (románok), a dán Hummel (természetesen a dánok testén) és az olasz Macron (a meglepetéscsapat Georgia) egy-egy válogatottat öltöztet. Láttuk már az összes csapatot mozgásban, de milyenek a mezeik egészen közelről? Tudod, hogy melyik dresszt díszíti 50 korona? Melyiket 300 kereszt? És melyiken van sárkánygyilkosság?

De a fő kérdés természetesen ez: melyik a legeslegszebb mez? Most megmutatjuk az Eb legjobban szereplő 16 csapatának a fölsőjét közelről – írd meg Fb-kommentben, melyik textil dizájnja jön be neked a legjobban!

ANGLIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Sosem volt rá példa Európa-bajnokságon, hogy egy csoportelsőként továbbjutó válogatott kapitányát a saját szurkolói kezdjék el söröspoharakkal dobálni, mert annyira elégedetlenek a csapat játékával. Gareth Southgate – aki büszke a csapatára – ezzel bevonult a labdarugó világversenyek történelemkönyvének legfurcsább eseményei című fejezetbe. A ManCityvel bajnok Foden meg hazavonult, a Reallal BL-győztes Bellingham gyalázatos statisztikáin gondolkodik, a Bayernnél rekordot döntő Kane meg keresi a góllövő cipőjét. Mit művel ez a csapat? Egyelőre csak a fölsőjük hozza a megszokott (letisztult, egyértelmű) stílust és színvonalat.

Kép: Stu Forster/Getty Images

Kép: Stu Forster/Getty Images

AUSZTRIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A Red Bull szárnyakat ad – így hangzik a nemzetközi sportsajtó éppen aktuális poénja az osztrák energiaital-gyártó focibirodalma után az osztrák válogatottat is egyre magasabbra emelő Ralf Ragnickkal és csapatával kapcsolatban. Philipp Lahm tornaigazgató megmondta előre, hogy ők lesznek a meglepetéscsapat, és egyelőre valóban hatékony – igaz, pár holland öngóllal megsegítve – a Red Bull-iskola stílusa: a 4-2-2-2-es felállás, a 4-4-2-ből indított magas presszinggel, visszatámadással.

Kép: Mateusz Slodkowski/Getty Images

Kép: Mateusz Slodkowski/Getty Images

BELGIUM

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

„Néha nem tervre van szükséged, hanem arra, hogy tökeid legyenek” – tökéletes idézetet talált az Eurosport a belga kerékpáros világbajnok Tom Boonentől a belga labdarúgó-válogatott taktikájának nem túl elegáns szétzúzására. Ahol De Bryne, Deko és Lukaku egyszerre a csapat támadó felének a tagja, ott ne óvatoskodjon már Tedesco kapitány, hangoztatják a csapat kritikusai.

A fölsőjük izgalmasabb a játékuknál, ha belenagyítasz, láthatod, hogy mintegy félszáz korona halványan beborítja a rombuszmintás műszálat. Másrészt nem tudom, feltűnt-e másnak is, de mintha a belgák izzadnának bele a leginkább ebbe a mezbe, a tévét nézve úgy tűnik, mintha ez lenne a leginkább a játékosokra tapadva. Figyeljétek meg hétfőn este a franciák ellen. Időjárástól függetlenül izzasztó összecsapás lesz.

Kép: Alex Grimm/Getty Images

Kép: Alex Grimm/Getty Images

DÁNIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Hummel mez, ahogy kell, ráadásul ezúttal nem a strandról érkeztek a dánok a tornára – ami persze egy hamis legenda. Hogy miért? Nyilván sokan ismerik az Európa-bajnokságok történetéből a második legmeglepőbb győzelem előzményeit, amikor a tornára ki nem jutó Dánia a délszláv háború miatt eltiltott Jugoszlávia helyett indulhatott 1992-ben, és végül nyert. A valóságban éppen edzőmeccsre készült a csapat, amikor két edzés között, ebédidőben érkezett a hír: mehetnek az egyébként is közeli Svédországba. Nem nyaraltak, strandoltak, hanem éppen edzőtáborban voltak.

Most is van egy csodaszép sztorijuk, ez ráadásul igaz is, habár drámai a kezdése. Három éve a világ fociszerető tízmilliói előtt állt le Christian Eriksen szíve, akit az előző Eb-n a finnek elleni meccs közben kellett újraéleszteni. 1100 nappal később ismét pályára lépett a soron következő Eb-n, és ő szerezte csapata egyetlen gólját.

Kép: Carl Recine/Getty Images

Kép: Carl Recine/Getty Images

FRANCIAORSZÁG

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Ki a kedvenced a világ összes fociedzője közül? Lehet klubmenedzser, szövetségi kapitány, bárki… Gyakran emlegetik Deschamps kapcsán, hogy ezen a globális listán soha, semmikor, sehol nincs a neve a világbajnoki cím és a francia válogatott évtizedes világelitben tartása ellenére. Jó példa a miértre az ezúttal is szokásosan kockázat nélkül lehozott csoportkör. Szóval van még pár gól Mbappé (és Griezmann) lábában. A méretes arany kakas viszont jól mutat a szív fölött!

GEORGIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Az igazi, a valódi, a senki által nem várt meglepetéscsapat egészen meghökkentő statisztikával. Átlagosan mindössze 28 százalékban birtokolták a labdát a csoportmeccsek alatt, az IFFHS szerint ilyen alacsony aránnyal még senki nem jutott tovább a csoportkörnél. Csakhogy gólra játsszák, ugye, és ők rúgtak kettőt a Ronaldóval, Joao Felixszel stb. felálló portugáloknak. Itt és most muszáj berakni ide egy fotót a Tbilisziben eluralkodott meccs utáni hangulatról:

Kép: Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Kép: Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Mennyi pénz 30 millió lari? Az Európa-bajnokság Georgia pénznemét és annak árfolyamát is megtanítja nekünk, ennyit oszt szét ugyanis a válogatott tagjai között az ország leggazdagabb embere, ami átszámítva (egy lari = közel 132 forint) csaknem 4 milliárd forint. Ja, és ha vasárnap legyőzik a spanyolokat, még egyszer ugyanennyit ad nekik a milliárdos Bidzina Ivanishvili.

Kép: Lars Baron/Getty Images

Kép: Lars Baron/Getty Images

HOLLANDIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A Barca-szurkolók szempillája sem rezdült a Katalóniában edzőként nagyot bukott Ronald Koeman által irányított válogatott közepes teljesítményén, habár papíron az osztrákoktól elszenvedett vereség inkább a kínos kategóriába tartozik. Hiába a sok kiváló játékos (van Dijk, Aké, Gakpo, Depay…), talán szimbolikusnak is nevezhető Veerman sírós levonulása. Annyit hibázott, hogy már az első félidőben ki kellett venni a meccsből, ritka gyalázat az ilyen. Nagy szerencséjük a gyengébb ág, ha legyűrik a románokat, hozták a kötelezőt.

Kép: Julian Finney/Getty Images

Kép: Julian Finney/Getty Images

NÉMETORSZÁG

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A torna előtt csupán a 16. helyen szomorkodott a világranglistán a Nationalelf, ám házigazdaként elsöprő lendülettel vágtak bele az Eb-be. Az Opta legfrissebb kalkulációi szerint a harmadik helyen állnak a végső győzelemre esélyesek között, ami elsőre korrekt tippnek tűnhet, onnan nézve viszont már meglehetősen furcsa, hogy az angolokat teszi az első helyre. Ennek az angol tizenegynek tényleg komolyabb sansza van a trófeára Németországban, mint a német válogatottnak?

Egy logikus magyarázat lehet erre: a németek piszok nehéz ágra kerültek. A legjobb 8 közé jutásuk után a spanyolokkal néznek szembe, azaz az Opta első számú favoritjával. Ha hősként tovább is lépnek, a tornák végén rendre topformában játszó franciák jöhetnek, na, ez így már matematikailag kisebb esély a náluk sokkal vérszegényebben focizó angolokénál.

Kép: Christian Charisius/Getty Images

Kép: Christian Charisius/Getty Images

Adidas vs. Nike: tördöfések, veszteség, kirúgások

Lionel Messi észak-amerikai szerződése óta Magyarországon is egyre többen figyelik a Major League Soccer (MLS) mérkőzéseit, vagy legalább a hazai sajtó által is sűrűn mutatott összefoglalókat. A bajnokság számos érdekessége közül az egyik, hogy az összes csapatnak egyazon sportszergyártó szállítja a mezeket és tréningruhákat. Az Adidas. Az Egyesült Államokban. A még nála is nagyobb Nike hazájában.

Kép: Simon Bruty/Anychance/Getty Images

Kép: Simon Bruty/Anychance/Getty Images

Sokkoló lehetett a bejelentés a Nike számára a rivális zseniális – és végtelenül sok pénzbe kerülő – húzásáról, de a megfelelő reváns nem maradt el. Ahogy Elon Musk is kíméletlen és drága húzással az európai autóipart domináló Németország fővárosában, Berlinben építtetett gyárat (holott sokkal olcsóbb lett volna pl. bármelyik kelet-európai város), a Nike is megfelelő szívbe szúrta a tőrét. Hetven év után elvette a Nationalelf öltöztetését az Adidastól, ami óriási botrányt keltett a német fociszurkolók között. Természetesen sokkal több pénzt ajánlottak a Német Labdarúgó-szövetségnek (DFB) a helyi gyártónál. Bármennyire is nehéz most elképzelni, de 2027-től 2034-ig a Nike lesz a német válogatott mezszponzora. Évi 100 millió eurót ajánlottak az Adidas évi 50 milliójára. Ráadásul a németországi Eb előtt nem sokkal jött a bejelentés a szerződésről.

Kép: Christian Charisius/Getty Images

Kép: Christian Charisius/Getty Images

A látványos pénzdobálások és a másikra ígérgetések közben azt gondolnánk, hasít a két márka, de valójában nem így van. Márciusban az Adidas közölte, hogy 30 év után az első pénzügyileg veszteséges év volt számára 2023. A világelső Nike ugyan nyereséges esztendőt zárt a májussal végződő pénzügyi évében, ehhez azonban erősen kellett az a markáns költségcsökkentés, amit tavaly decemberben jelentettek be: létszámleépítéssel 2 milliárd dollárt takarítanak meg 3 év alatt.

OLASZORSZÁG

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A nagyok közül talán senki nem váltott többször mezbeszállítót az Azzurinál, volt itt Adidas, Nike, Puma, most meg újra három csík húzódik a vállon. Az 1974-es és a ’78-as vébék után öltözteti őket ismét az Adidas, amely a 22-es világbajnokságra időzítette az első mezt, ám oda nagyot égve nem jutott ki az Európa-bajnok. A felemás Mancini maestro után jött Nápoly Istene, Spaletti, aki a horvátok elleni 98. percig tévén keresztül nézve is egészen látványosan tett meg 10 kilométert a 10 méteres edzői zónában ide-oda-ide-oda-ide-oda-ide-oda… idegesen járkálva. Papíron ők a könnyű ág másik esélyese az elődöntőre az angolok mellett.

Kép: Alex Livesey/Getty Images

Kép: Alex Livesey/Getty Images

PORTUGÁLIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Nem miattuk estünk ki, hagyjuk ezt a szálat. Az Eb előtt egyértelműen az egyik esélyesként emlegették őket, a játékosállományuk miatt jogosan. A világ legjobb klubcsapatiban meghatározó Bernardo Silva és Ruben Dias (ManCity), Nuno Mendes és Vitinha (PSG), Bruno Fernandes a ManUnited esze, Cancelo a Barcelona egyik legjobbja, plusz az örök szupertehetség Felix és így tovább. Na és ott van az Eb-k uralkodója, a kétszeres gólkirály Ronaldo. A csoportkör után azonban már nem rájuk fogadnak a tömegek, de ebből a csapatból azért bármi lehet.

Kép: Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Kép: Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Hol és mennyiért árulják ezeket?

Egyre többen árulnak profi focimezt, és egyre drágábbak. Az eredeti, jó minőségű dresszeket a sportmárkák boltjaiban lehet a leginkább kockázatmentesen beszerezni, valamint a webshopjaikból megrendelni (például itt és itt). Ezen felül megbízható források a komolyak sportboltok (mint ez és ez), ők a népszerűbb válogatottak mezeit árulják brand-től függetlenül. Ráadásul pár ezresért a vásárló nevét is feliratozzák a hátára a kért számmal együtt. Ezeken felül újabban a nagyobb fashion webshopok is árulják azokat, amelyekből hasznot remélnek, vagy éppen szerintük különleges (mint a nagykockás horvát mez).

A Nike és az Adidas mezei között árban gyakorlatilag nincs különbség, most 39-40 ezer forintért lehet megvenni csak a felsőket, és a gyerekméret is egy 30-as. Valamivel olcsóbb a Macron, Georgia meze a márka honlapján 82 euró (32 400 Ft), de egyáltalán nem meglepő módon elfogyott, e sorok írásakor nincs raktáron.

Fontos megemlítenünk, hogy nyilván az Eb alatt fogy a legtöbb válogatott mez, ezért ilyenkor a legdrágábbak, pontosabban ilyenkor ritka az akció. Augusztusban – amikor a világ majd az olimpiára figyel – már piros vonallal át lesznek húzva a 39-40 ezer forintok, és kedvezményes áron meg lehet majd venni ezeket a mezeket.

ROMÁNIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Az Eb egyetlen Joma meze. Túl sok feltűnést nem keltett eddig a csapat, a legnagyobb figyelem a szlovákok elleni utolsó meccset kísérte, természetesen a hírhedt „gijoni szégyen” emlegetése is előkerült. Az 1982-es vébén az NSZK és Ausztria mérkőzése előtt tudni lehetett, hogy szerény, egygólos német győzelemmel mindketten továbbjutnak. A 10. percben megszerzett német vezetés után jött a “jó ez így mindenkinek” antifocija. Nem így most a héten, amikor is szintén előre tudni lehetett, a döntetlennel a déli-keleti és az északi szomszédunk is továbbmegy, ennek ellenére az objektív értékelések szerint nagy küzdelemben tisztességgel harcoltak. 1-1 a vége, és mindkét csapat bejutása a 16-ba.

Kép: Stu Forster/Getty Images

Kép: Stu Forster/Getty Images

SPANYOLORSZÁG

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A mutatott teljesítmény és a játékosállomány együttese alapján jelenleg a legtöbb szakértő mintha őket tartaná a favoritnak. Remek egyvelege a csapat a szupertehetséges ifjaknak (pedig Gavi sérült, ott sincs, Cubarsit sem vitték el) és a rutinos profiknak. Ráadásul végre nem céltalanul passzolgatnak, amíg össze nem jön a meccsenkénti 800-900 labdaérintés, hanem látványosan váltanak, ha kell.

A 17. szülinapját két hét múlva ünneplő Yamalról sok ódát elzengett már a nemzetközi sportsajtó, ám azt kevésszer írják le vele kapcsolatban, hogy a srác gyakorlatilag még iskolás. Olyannyira, hogy a németországi edzőtáborban is tanul, és állítólag a minap, két meccs között is teljesített egy vizsgát online. Vasárnap este minden bizonnyal ő oktat majd a jobb szélen.

Kép: Jan Fromme/Getty Images

Kép: Jan Fromme/Getty Images

SVÁJC

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Ők nyitják szombaton 18 órakor az egyenes kieséses szakaszt, és máris érkezett egy kedves kis hírecske Murat Yakin szövetségi kapitány koncentráltságáról. A svájciak Stuttgartban készülnek egy olyan edzőpályán, amelynek a közelében áll egy tv-torony, gyönyörű kilátást nyújtó panorámaterasszal. Nos, Yakin kérésére lezárták, ugyanis innen tisztán lehetett látni Xhakáék összes gyakorlatát. Hogy feltűntek-e a lezárás előtt álruhás olaszok kamerákkal a toronyban, vagy csak elővigyázatosság, nem tudni. Az edzőjük egyébként azt nyilatkozta, egyáltalán nem tartanak az Azzuritól.

Kép: Tom Weller/Getty Images

Kép: Tom Weller/Getty Images

SZLOVÁKIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Az Eb legfurcsább csoportjának harmadik helyéről úgy jutottak tovább, hogy hozzájuk hasonlóan az elsőnek és az utolsónak is éppen négy-négy pontja van. Ráadásul nullás a gólkülönbségük, összességében nem sok érdekességet lehet elmondani róluk. Egy csapásra minden megváltozhat persze, ha legyőzik és hazaküldik vasárnap 18 órakor az angolokat. A bolygó összes sporthíradója velük kezdődik majd. Annyira meglepően fantáziátlan eddig Southgate csapata, hogy ez most ritkán látott esélyt ad a szlovákoknak a világhírre.

Kép: Marco Steinbrenner/DeFodi Images via Getty Images

Kép: Marco Steinbrenner/DeFodi Images via Getty Images

SZLOVÉNIA

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

A kontinensviadal másik szürke madara, amelynek már kisebb esélye van a szárnyalásra. Hétfőn este kilenckor a grúzok elleni nagy betli után nyilván egyértelmű tarolásra készülő portugálok ellen mérkőznek a legjobb nyolc közé jutásért, amikor Ronaldo is szeretne már megérkezni az Eb-re. Három meccs, nulla gól, ráadásul a 0-2 alkalmával szomorú jubileumot ült: a labdarúgás történetében első európai játékosként lépett 50. alkalommal gyepre a válogatottban világ- és Európa-bajnokságokon (Eb-n 28-szor, vb-n 22-szer szerepelt eddig).

Kép: Carl Recine/Getty Images

Kép: Carl Recine/Getty Images

TÖRÖKORSZÁG

Melyik a foci Eb legszebb meze?

Kép: Kristian Skeie/UEFA/Getty Images

Az Eb előtt ünnepelte 50. szülinapját Vincenzo Montella kapitány (egykori Roma-csatár), aki edzőként 12 év alatt nyolc kispadot koptatott, egyiket sem túl sokáig. Most viszont megnyílt az esély rá, hogy egy csapat, ráadásul egy válogatott (így egy nemzet, ha nem is a hazája) a vállára vegye. A török csapat ugyanis 16 év után először készül a kieséses szakaszra, és valljuk be, kaphatott volna papíron nehezebb ellenfelet is Ausztriánál.

Kép: Inaki Esnaola/Getty Images

Kép: Inaki Esnaola/Getty Images

Na, de hagyjuk a szöveget: melyik mez a legszebb, ha tényleg függetleníted magad a viselőitől? Csak esztétika, semmi érzelem, semmi kedvenc csapat felé húzás.

Ha figyelmesen olvastad a szöveget, és jól megnézted a mezeket, most már azt is tudod, hogy melyik ország fociválogatottjának a dresszét díszíti 50 korona. És melyiket 300 kereszt. És melyiken van sárkánygyilkosság.

Forrás: Eurosport, MTI, Opta
Kép(ek) forrása: Getty Images