Life Fehér Patrik 2023. 08. 11.

Mutatjuk, mit lehet enni a Szigeten rongyos 2500 forintból

Az idei Sziget egyik legnagyobb újítása a pénztárcabarát menü kötelező bevezetése. De mit jelent ez a gyakorlatban? Megnéztük, mit kaphatunk 2500 forintért!

A Sziget kapcsán mindig előkerül az örök téma: mennyire ürítik ki pénztárcáinkat a fesztiválon tapasztalható árak? Korábban már utánamentünk a témának, a fesztivál nyitása előtti bejáráson azonban még nem láttuk, hogyan alakul majd a fesztivál idei újítása, a rögzített áras menü.

Azóta már bőven beindult a buli a Hajógyári-szigeten, mi is felfedeztük magunknak a helyszíneket. A 11 food court mintegy 100 éttermi vendéglátó egységét persze nem jártuk körbe egytől egyig, de mélyen elmerültünk a kínálatban, melyből már látható, mit is jelent a gyakorlatban a 2500 forintos fogás.

Az elképzelésről korábban a fesztivál főszervezője, Kádár Tamás beszélt. “A Sziget árainak kialakításánál minket idén is az vezérelt, hogy a fesztivál árai ne legyenek magasabbak, mint egy fővárosi hely hasonló kínálatában. Idén azonban meghatároztuk azt is, hogy minden vendéglátó helynek a kínálatában lennie kell minimum egy ún. „budget food”-nak, aminek maximalizált ára 2500 Ft lesz.”

Első fesztiválnapi barangolásunkkor azért még voltak hiányosságok, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy nem voltak feltüntetve, mit is kaphatunk 2500 forintért – ha egyáltalán kaphatunk valamit. A vendéglátók többsége azért kiírta, mi náluk a legolcsóbb fogás, igaz, néhol a legkisebb betűkkel tették ezt meg.

Jelentősen szűkebb ételkínálat

A közel száz falatozó több tucatnyi konyha ízvilágát hozta el a szigetre, viszont ha az olcsó menüről van szó, a színes kínálat sokkal szürkébbé válik. Találni persze így is olyan üdítő kivételeket, mint a pho leves, mely az egyik helyen négy kiszerelésben kapható, és ebből három is a lélektani összeghatár alatt van. Ám az igazán komoly, változatos fogások eltűnnek a kínálatból.

Ha a pho leves lenne a bugdet-kaják aranyérmese, az ezüstöt egy ún. hangover boxnak (másnaposság-doboz) adnám. Rizs, csirke és zöldségek – ennyi lenne a macskajaj elleni titkos recept? Ezt nem tudjuk, de azt igen, hogy rögtönzött felmérésünkben ez volt az egyik legteljesebb értékű kaja.

A bronzérmes helyre több fogás is befutott nálam. Holtversenyben a harmadik helyre olyan fogásokat tennék, mint a mac and cheese jalapenós sajtszósszal, a lecsó tortillával vagy kuszkusszal, illetve a túrógombóc, melynek adagja 2200 forint volt egy helyen. Bár ezeknél már felmerülhet a kétség, hogy mekkora adagot is kaphatunk a pénzünkért.

Hamburgerező nyitás előtt a Szigeten (Didier Messens/Getty Images)

Hamburgerező nyitás előtt a Szigeten (Didier Messens/Getty Images)

A legjobbak mögött is van élet, de itt már komoly kompromisszumot jelenthetnek az adagméretek, illetve maga az étel. A hamburgerezők budget food-kínálata kivétel nélkül kimerült a sültkrumpliban, melyre jó esetben majonézt, sajtszószt vagy jalapeno-karikát tesznek.

Kaphatunk még 2500 forintért cézár- vagy görög salátát, néhány darab panírozott rántott sajtfalatot, tojásrántottát lepénnyel, tojásos burritót, hummusztálat pitával, hajában sült krumplit, vagy éppen sült kolbászt valamilyen szendvicsben, benne szósszal és némi zöldséggel. Ahol végképp nem tudták megoldani ezen az árszinten az ételkínálatot, ott nachost lehet kapni ennyiért valamilyen szósszal. De az már jó kérdés, ez hogyan felel meg a menü kifejezésnek.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a 2500-as alsó limit erre a szintre emelte az úton-útfélen kapható pizzaszeletek és hotdogok árát: a leggyorsabban hozzáférhető ételek így minden korábbinál húzósabb áron kaphatóak.

sziget budget food olcsó kaja

Az aranyérmesnél is jobb megoldás

Egy kakukktojást szándékosan nem említettünk meg eddig a kajalehetőségek felsorolásakor, mégpedig az Aldit. A szupermarket-lánc a Szigetre egy komplett áruházat kitelepített, olyan kínálattal, melyre a fesztiválozóknak a legnagyobb szüksége lehet. Ezzel ők váltak a legolcsóbb helyszíni kajaforgalmazóvá is, ugyanis az ételeket a bolti árakon kínálják. Vannak péksüteményeik, háromszög-szendvicseik, felvágottaik és kenyereik, némelyik olyan áron, hogy simán bevásároltam volna belőle a háztartásomba, ha tehettem volna.

sziget budget food olcsó kaja

Kínálnak grillezni való húsokat, kolbászokat és sajtokat is, melyeket a grillzónában ingyen elkészítenek a bulizóknak a vásárlást követően. Egy hátránya van a helynek: a trükköt minden fesztiválozó ismeri, így a hosszú sorok már a délelőtt folyamán megjelennek, és nem múlnak egészen estig. Így választhat az ember: vagy többet vár az ételére, vagy hamarabb ehet, de drágábban.